Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Plan Factorij wordt opgesplitst

Algemeen Factorij

LISSE - Het plan De Factorij wordt opgesplitst in vier delen waarmee het gemeentebestuur wil bereiken dat er nu eindelijk eens iets gaat gebeuren.

Door Arie in 't Veld

De ontwikkeling Raadhuisplein/Heemskerkplein (De Factorij) kent een voorgeschiedenis van een jaar of vijftien. Wethouder Cees Ruigrok zegt daarover dat in de afgelopen jaren er diverse plannen zijn gepasseerd die niet tot finale overeenstemming hebben geleid. "In 2013 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw plan. In 2015 is een wijziging van de projectscope opgetreden doordat de Voorhof (thans De Proeverij) geen deel meer uitmaakte van het plangebied, waardoor een deel van het plan niet uitvoerbaar was. In april 2016 is vanuit de commissie Ruimte & Infrastructuur aan initiatiefnemers van een burgerinitiatief een half jaar de tijd gegeven om hun initiatief verder uit te werken. Na presentatie van de plannen in december kregen de initiatiefnemers het verzoek om nader te onderbouwen in concretisering en financiën. Inmiddels heeft het college besloten het plan in vier stukken op te knippen. Namelijk het pand waarin Plan4 zit, het zogenoemde Heemskerkplein, het schooltje en de paar huizen aan de Schoolstraat die eigendom zijn van de gemeente."

Parallel aan deze besluitvorming heeft het burgerinitiatief De Oude School het rapport over de financiële onderbouwing van het ondernemingsplan ingediend. Dit rapport is opgesteld door een extern bureau.

Het voorstel aan de gemeenteraad omvat een breed scala aan beslissingen. Basis is het behoud van de parkeerplaats en het behoud van de karakteristieke lindes langs de Heereweg. Naast het indelen in vier zelfstandige deelgebieden, het verkopen van diverse percelen en afronding van financiële zaken gaat de aandacht speciaal uit naar de mogelijkheid om het gebied rondom De Oude School door te ontwikkelen. Het college wil nader onderzoeken welke opties er voor De Oude School zijn. Over het parkeerplein zegt wethouder Evert Jan Nieuwenhuis dat dit een tijdelijk karakter heeft, dat omgezet kan worden in een definitief parkeerterrein. "Maar dan moeten we er nog wel geld in steken om het op te knappen." Ruigrok meldt ook dat met aannemer Horsman een schaderegeling is geregeld van 230.000 euro, voor de gemaakte kosten in verband met de plannenmakerij. Nieuwenhuis: "Afgesproken is ook dat Horsman voor de verdere ontwikkelingen in dit gebied niet meer in aanmerking komt om te voorkomen dat de indruk wordt gewerkt dat er nog andere afspraken zijn." Over het pand waarin Plan 4 zit zegt Nieuwenhuis: "Ze zitten daar met veel plezier en we vinden het eigenlijk ook wel een toegevoegde waarde hebben, maar dan moeten ze wel zo'n 4,5 ton op tafel leggen voor de aankoop. Blij ben ik persoonlijk in elk geval met de beslissing dat de monumentale bomen aan de Heereweg en de oude eik blijven staan. Verder zullen de woningen in de Schoolstraat als kavels worden verkocht." Op 30 maart beslist de raad over de opdeling van de oorspronkelijke gebiedsontwikkeling in vier deelgebieden.

Uit de krant