De bomen zijn nog kaal, maar de lente is duidelijk begonnen. |
De bomen zijn nog kaal, maar de lente is duidelijk begonnen. | Foto: Arie in 't Veld

Keukenhofseizoen is acht weken kijkplezier

Algemeen Keukenhof

LISSE - Het nieuwe Keukenhofseizoen is begonnen. Vanaf 23 maart tot en met 21 mei zullen weer honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland zich bij de bloementuin melden, om te genieten van de bloei van zeven miljoen bloembollen in een prachtig park. Een bloei die dit keer van meet af aan is ingezet, want al op de openingsdag bloeiden er duizenden krokussen en liet een fors aantal tulpen al zien onderweg te zijn zich te manifesteren.

Door Arie in 't Veld

Keukenhof-directeur Bart Siemerink zei bij de opening onder meer dat het een spannend jaar is. "Het is de 68ste Keukenhof en dan denk je dat je wel zo'n beetje alles hebt meegemaakt. Dat is dus niet zo. Want we hebben nu een prachtig nieuwe entree en konden het park drie hectare uitbreiden. De nieuwe entree heeft een uitstraling die bij het mooiste lentepark ter wereld past. En alle faciliteiten die vandaag de dag nodig zijn. Dat betekent best wat voor een van de drukstbezochte parken van Europa. Vijftien kassa's, vier kassa-automaten, een groot restaurant (het zesde op ons park), twee nieuwe winkels (in totaal achttien), lockerruimtes en veel, heel veel toiletten. Ook is er is flink geïnvesteerd in een groter en beter parkeerterrein en wordt er aan gewerkt om ook de omgeving van Keukenhof in bloei te krijgen. Wat betreft het park zelf kan worden vastgesteld dat de temperaturen ervoor hebben gezorgd dat we al veel kleur hebben. Dat is wel eens anders geweest, maar nu hebben we bewust gewerkt aan een bloei bij de start. Al werd er tot vorige week nog geplant bij de nieuwe entree, maar ook daar zal de bloei zich spoedig te zien zijn."

Thema
Het park werd dit keer mede geopend door Christien Meindertsma, winnares van de Dutch Design Award en Francine Houben, creative director van Mecanoo. De eerste in verband met het thema van dit jaar 'Dutch Design' en Houben namens het bureau dat het nieuwe entreegebouw heeft ontworpen. Ook 'Dutch Design' dus.

Faciliteiten
Siemerink constateerde dat het goed gaat met Keukenhof. "De afgelopen jaren heeft Keukenhof een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer bezoekers weten ons te vinden. Het park is mooier geworden, met bloei van de eerste tot de laatste dag. En we hebben fors geïnvesteerd in de verbetering van de faciliteiten in ons park. Ruim een miljoen bezoekers in 8 weken tijd: dat is een logistieke uitdaging! De beleving van Keukenhof voor onze bezoekers staat bij ons voorop. We willen het visitekaartje van Holland zijn en ons icoon - de tulp - op zijn best laten zien. De faciliteiten in ons park zijn daarbij erg belangrijk: 7 miljoen bollen planten is niet genoeg. We hebben afgelopen winter fors geïnvesteerd in een extra restaurant, extra winkels en extra toiletgroepen."

Verenigd landgoed
Sprekend over de ontstane fusie met het kasteel zei Siemerink dat het domein nu totaal 238 hectare omvat, met vijftien Rijksmonumenten en centraal het uit 1641 daterende Kasteel Keukenhof. "Een prachtige historische locatie die we openstellen voor publiek en waar we ontvangsten en bijeenkomsten kunnen organiseren. De twee activiteiten binnen ons bedrijf verschillen van elkaar. De bezoekersaantallen van de bloemententoonstelling kunnen onmogelijk het kasteel bezoeken. Maar er zijn ook vlakken waar we elkaar kunnen versterken. Dat wordt nu uitgewerkt met als doel een sterk en verenigd Landgoed Keukenhof. En met daarop, als vaste waarde, een bloeiende Bloemententoonstelling Keukenhof."

Uit de krant