Afbeelding
Foto: archief

Burgerinitiatief Oude School stopt ermee

Algemeen Factorij

LISSE - Het kwam donderdagavond bij de commissievergadering als een donderslag bij heldere hemel… de mededeling dat het burgerinitiatief om het oude schooltje aan de Heereweg te behouden, van de baan is.

Door Arie in 't Veld

De initiatiefnemers zouden er hun plan opnieuw presenteren, mede aan de hand van een rapport dat door een extern bureau is uitgevoerd en waar de gemeente 10.000 euro voor beschikbaar stelde. De leden van het burgerinitiatief staan echter niet achter de inhoud van dat rapport, waarin onder meer de constatering stond dat het plan strijdig zou zijn met het accommodatiebeleid van de gemeente. Gerrit Meiland (CDA) vroeg: "Wat zijn precies de gronden waarom u niet achter het rapport kunt staan?" Woordvoerder Gerard Boon zei dat de groep commentaar heeft op het bureau, het rapport en de gang van zaken. "Het eerste concept was niet goed. Het tweede concept evenmin. We zijn dan ook niet gelukkig met de keuze van dit bureau." En: "Als het bureau niet de dingen brengt die wij inbrachten, wordt het een moeilijke zaak." Ronald van den Berg vulde namens de groep aan dat het maatschappelijke niet meer terug te vinden was in de rapportage.

Het leverde een stortvloed aan vragen op vanuit de commissie. Martijn Tibboel (VVD) Tibboel vroeg "Wat moeten we nu? Wat wilt u?" Van den Berg: "Wij kunnen hier geen dingen gaan verdedigen die niet reëel zijn. Er zijn nog twee opties, namelijk het gebouw verkopen of een andere invulling geven." John de Bruin van Nieuw Lisse zei een goede dialoog te hebben verwacht. "Die komt er dus niet." Eric Prins van D66 constateerde dat de groep de problematiek dus terug legt bij de raad. Boon: "Wij wilden er werkprojecten met jongeren realiseren, mogelijkheden voor een hospice verkennen en speerpunt was ook verhuur aan kunstenaars." Guus Mesman (PvdA/Groen Links) zei te snappen dat de initiatiefnemers afstand van het rapport nemen omdat het in strijd is met het accommodatiebeleid. "We hebben al te veel accommodaties met een minimale bezetting." Kees van der Zwet (CDA) had het prettig gevonden als de groep wat eerder had laten weten het plan terug te leggen bij de gemeente. Volgens Van den Berg blijft de groep zich inzetten voor behoud van de school. Commissievoorzitter Wim Slootbeek stelde vast dat er voor het college weinig aan de raad te adviseren valt. "In de raadsvergadering van donderdag wordt duidelijk hoe de vlag erbij hangt."

Uit de krant