Bij Woningnet Holland Rijnland zijn zeventien organisaties aangesloten, waaronder Stek.
Bij Woningnet Holland Rijnland zijn zeventien organisaties aangesloten, waaronder Stek. Foto: website Woningnet

Minder lange wachttijd voor sociale huurwoning Holland Rijnland

Algemeen

LISSE n In tegenstelling tot de verwachting is in 2016 de wachttijd voor sociale huurwoningen licht gedaald, terwijl het aantal actief woningzoekenden gestegen is. De daling van de wachttijd komt doordat er meer nieuwbouw is opgeleverd en meer bestaande woningen beschikbaar zijn gekomen.

Door Arie in 't Veld

Dat beeld komt naar voren uit de jaarrapportage 2016 van Woningnet Holland Rijnland. Via dit systeem bieden de 17 woningcorporaties in de regio Holland Rijnland hun sociale huurwoningen aan. De corporaties concluderen dat ze op de goede weg zijn, maar dat het onverminderd nodig is om door te gaan met de bouw van sociale huurwoningen.

Woningzoekenden hebben gemiddeld 5,7 jaar inschrijftijd nodig voordat ze in aanmerking komen voor een huurwoning. Dit is een daling van 2 maanden ten opzichte van 2015. De zoektijd (de tijd tussen het moment dat iemand actief op zoek gaat en het accepteren van een woning) bedroeg gemiddeld 11 maanden. In 2016 zijn 800 nieuwbouwwoningen aangeboden, tegen 436 in 2015. Door dit gestegen aanbod en door het feit dat er meer woningen zijn vrijgekomen, is het aanbod ten opzichte van 2015 met 8 procent gestegen.

Statushouders
In Holland Rijnland stonden eind 2016 circa 82.000 woningzoekenden ingeschreven voor een huurwoning. Dat is een toename van 9 procent ten opzichte van 2015. Circa 19.000 woningzoekenden hebben vorig jaar gereageerd op een huurwoning. Ondanks de aangescherpte inkomenseisen is er dus nog veel vraag naar sociale huurwoningen. Vrijwel alle woningen werden verhuurd aan woningzoekenden met een inkomen onder de inkomensgrens van € 35.739. Ook komen de woningcorporaties de in 2015 onderling gemaakte regionale afspraak na, dat zij samen gemiddeld 70 procent van de vrijkomende woningen verhuren aan de laagste inkomenscategorie (met een huur onder € 628). De corporaties concluderen hieruit dat hun gematigde huurbeleid vruchten af begint te werpen en willen dit beleid voortzetten. In 2016 zijn 4.098 woningen verhuurd, waarvan 3.008 woningen aan reguliere woningzoekenden en 1.090 woningen volgens regelingen als sociale en medische urgentie, stadsvernieuwingsurgentie en huisvesting statushouders. De instroom van statushouders heeft nauwelijks geleid tot langere wachttijden voor regulier woningzoekenden omdat in vergelijking met 2015 meer aanbod is geweest. Opvallend is de dalende vraag naar seniorenwoningen.

Uit de krant