Mohamed wil statushouders meegeven zo snel mogelijk Nederlands te leren. | Foto: Esther Akerboom
Mohamed wil statushouders meegeven zo snel mogelijk Nederlands te leren. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Mohamed uit Syrië voelt zich helemaal een Nederlander

Algemeen

Lisse - Vluchtelingen zijn geregeld in het nieuws. En dan zijn het vaak negatieve berichten die bij de mensen blijven hangen. Het merendeel van de statushouders wil gewoon graag inburgeren en hier een nieuw bestaan op te bouwen. Iemand die dat goed gelukt is, is de 24-jarige Mohamed Omar die in Lisse met veel plezier zijn eigen kapperszaak runt.

Door Esther Akerboom

De Koerdische Mohamed kwam in 1999 als zesjarig jongetje in Nederland aan. Zijn ouders besloten met hun vijf zoons weg te gaan uit Syrië vanwege de continue dreiging richting de Koerden.

Het gezin kwam terecht in Nijmegen. "Eigenlijk weet ik nog maar heel weinig van de tijd voordat ik in Nederland woonde", vertelt Mohamed. "Ik ben in Nederland opgegroeid en heb Financiële Bedrijfsadministratie gestudeerd. Voor de lol leerde ik het kappersvak erbij, als bijbaantje. Ik heb veel ervaring opgedaan bij andere kappers. Zo ben ik erin gegroeid."

Ondernemende familie
De liefde deed Mohamed in Lisse belanden en ook hier kreeg hij werk bij een kapper. Maar dat was het nog net niet voor hem. "Ik vond dat ik genoeg ervaring had opgedaan om voor mezelf te beginnen. Ik kom uit een ondernemende familie en dacht, beter te vroeg dan te laat." Hij vond een leegstaand pand en startte zelf zijn zaak op, met behulp van zijn handige vader.

Onder zijn werknemers zijn twee Syrische vluchtelingen die nog maar twee en drie jaar in Nederland zijn. "Ik vind het belangrijk om mensen een kans te geven. Mijn collega had zijn inburgeringscursus gehaald en is nu aan de bak, dat is toch mooi?"

Taal leren
Mohamed voelt zich een echte Nederlander. "Ik heb de Nederlandse nationaliteit, ben hier opgegroeid en heb alles hier geleerd. Aan andere immigranten zou ik mee willen geven dat ze zo snel mogelijk de taal moeten leren en doen wat ze leuk vinden, want dan vind je zo snel mogelijk een baan. Als je tijdens je werk met Nederlanders in aanraking komt, leer je de taal veel sneller, dat zie ik wel aan mijn collega's."

Open mensen
Lisse is voor Mohamed de ideale plek om te wonen en te werken. "Ik ben blij dat ik hier zit. Lissenaren zijn open mensen, dat is fijn. Het is hier gezellig, iedereen zegt gedag. Ik ga hier niet meer weg."

Uit de krant