Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Poot

Column

Hij kwam ernstig kreupel binnen, de jonge labrador. Amper 10 maanden oud en hevig hinkend op de linker achterpoot, omdat hij rechts niet wilde of kon belasten. Ik moest David wel eerst verdoven alvorens ik hem kon onderzoeken, want hij was een onstuimige en ijzersterke jonge hond. Twee dagen ervoor had hij bij de hondentraining een verkeerde beweging gemaakt volgens de eigenaar.

Het kan dan van alles zijn: verrekte knieband, opgerekt kapsel, aanhechtingsruptuur van de knieschijf, spit in rugspier, gekneusde heup, overstrekte hak, enzovoort. Pas als een dier zich in ontspannen toestand laat onderzoeken, kan je hier onderscheid tussen maken. Het klinisch onderzoek liet verrassend genoeg veel te veel speling in de knie zien; dat suggereerde een kruisbandprobleem. Dat bestaat eigenlijk helemaal niet op deze leeftijd. Althans, dat hebben wij nog nooit gezien en in de literatuur staat het als zeer zelden beschreven. De pezen zijn op deze leeftijd sterker dan het kapsel, de aanhechtingen of zelfs de groeischijven. We besloten röntgenfoto's te maken. Qua botten zag alles er goed uit! De heupen waren oké, de groeischijven waren prima, maar de knieholte was zwaar overvuld. De diagnose was onwaarschijnlijk, maar helaas wel waar: een gescheurde kruisband! Op deze extreem jonge leeftijd! We lieten hiervoor een orthopedisch specialist uit Bilthoven 'invliegen' om David de beste kans op een snelle en complicatievrije genezing te bieden. Tijdens de operatie bleek dat zijn hele voorste kruisband finaal was verdwenen! De specialist had dit in zijn 34-jarige carrière nog nooit meegemaakt. In dit geval koos hij ervoor de knie aan te pakken met de TTA-methode. Daarbij wordt er een wig van titanium geplaatst in het scheenbeen, waardoor de positie van de knie dusdanig verandert, dat er helemaal geen kruisband meer nodig is! Hierdoor komt er geen lichaamsvreemd materiaal (een nylon kunstkruisband) in de knie zelf en geeft dit na enkele maanden verreweg het beste resultaat. Een goede operatie is één, een goede revalidatie is zo mogelijk nog belangrijker. Hiervoor kiezen we vaak voor aquatraining, laseren, chiropractie en/of fysiotherapie. Een mens gaat na een kruisbandoperatie een heftig circuit van training in, een hond zou het vooral zelf maar moeten uitzoeken. Dat schreeuwt ook om ondersteuning. In de postoperatieve periode kreeg David echter last van een gegeneraliseerde huidontsteking.

Hij moest langdurig op antibiotica en speciaal voer. En juist toen zijn huid hersteld was en zijn geopereerde knie weer goed belast kon worden…scheurde hij zijn andere kruisband!

Hoeveel pech kun je hebben? Als hond en als eigenaar? Voordat David 14 maanden oud was had hij al twee nieuwe knieën en mocht hij alleen maar hypoallergeen voer eten. Soms zit het mee, soms zit het heel erg tegen.

Uit de krant