De holkamer-oude stijl op Veelzorg. | Foto: Jan van Dalen.
De holkamer-oude stijl op Veelzorg. | Foto: Jan van Dalen.

Gelukkig hebben we de foto's nog (2): Veelzorg

Cultuur Sporen van Vroeger

Wie al jaren in hetzelfde huis woont, heeft misschien wel een of meerdere verbouwingen meegemaakt. Toen in de jaren '70 verbouwd werd, was de thuisfotografie behoorlijk in opkomst. Het werd voor steeds meer particulieren mogelijk om thuis foto's te maken van alles wat zich in en om het gezin afspeelde. Voordien werden er ook wel foto's in gezinsverband gemaakt, maar bij veel gezinnen werd dan de fotograaf thuis besteld en werd een fotosessie van het gezin geschoten (veelal in zwartwit), waarvan afdrukken bij feestelijke gelegenheden aan de grootouders cadeau werd gedaan. Toen er meer en meer thuis werd gefotografeerd, en ook nog eens in kleur, nam de thuisfotografie een vlucht.

Wat wel jammer was, was dat in die tijd het ontwikkelprocedé voor kleurenfoto's nog in de kinderschoenen stond. Dat betekende dat vaak niet al het in de films aanwezige zilver door de fixeervloeistof werd geneutraliseerd. Met als gevolg dat jaren later de foto's roodbruin zouden verkleuren.

Tijdens Open Monumentendag opende ook het Schoutenhuis haar deuren voor het publiek. Stichting Vrienden van Oud Hillegom voorzag de gastheer van informatie over het pand uit het archief, uitgeleend door de eigenaar, de heer Hulsebosch. Die informatie bevatte ook foto's van de verbouwing in 1975. Die foto's tonen de bouwkundige stand van zaken van het pand van voor de verbouwing; beelden die na de verbouwing nooit meer te reproduceren zouden zijn, en heel nuttig om de geschiedenis van een pand te kunnen bekijken. U raadt het al, ook deze foto's zijn erg verkleurd. We hebben nu scans van die foto's gemaakt, dus die beelden zullen in het Vrienden-archief niet verder verkleuren.

In de middag van Open Monumentendag werd de samenwerking tussen de Vrienden en toekomstige huurbaas BOEi ceremonieel bekrachtigd op Kwekerij Veelzorg, waar de stichting in de zomer van 2017 haar intrek zal nemen.

Ook op Veelzorg zal nog heel veel verbouwd worden in het voormalige kantoor aan de Stationsweg en in de helft van de hyacinten-holkamer waar de Vrienden zullen werken. Na de casco-oplevering die voor februari gepland staat, gaan onze vrijwilligers aan de slag om het bewoonbaar te maken: schilderen, vloerbedekking leggen, archiefruimte creëren enzovoorts. Daar kunnen we nog veel helpende handen bij gebruiken, dus wie ons wil helpen is van harte welkom! Een email naar onderstaand adres is voldoende.

Veel van onze vrijwilligers waren deze middag aanwezig om eens goed rond te kijken naar hoe het er nu nog uitziet, en alvast te dromen over hoe mooi het straks zal worden.

Om iedereen op de hoogte te houden van de voortgang van de ontwikkelingen, hebben we een pagina aangemaakt op onze website waar de stand van zaken in woord en beeld wordt bijgehouden. Want dat is immers altijd één van de gedachten bij het fotograferen van ofwel het gezin ofwel onze activiteiten: "leuk voor later – gelukkig hebben we de foto's nog."

De fotopagina over de voortgang van de verbouwing op Kwekerij Veelzorg is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Stichting, Verhuizing naar Veelzorg.

Uit de krant