Burgemeester Lies Spruit bezocht het diamanten echtpaar donderdag. |
Burgemeester Lies Spruit bezocht het diamanten echtpaar donderdag. | Foto: Arie in 't Veld

Henk en Toos Paardekooper: 'Een groot voorrecht dat we elkaar nog altijd hebben'

Human Interest

LISSE - Het begon zoals zovele huwelijken in Lisse: Henk (88) en Toos (84) Paardekooper ontmoetten elkaar tijdens een van de dansfestijnen in het Parochiehuis in Voorhout. Het klikte en ze zijn altijd bij elkaar gebleven. Zestig jaar nu en het diamanten feest wordt deze week gevierd. Burgemeester Lies Spruit kwam donderdag de felicitaties namens haar zelf en de gemeente overbrengen en luisterde vol aandacht naar een aantal hoogtepunten uit die periode.

Door Arie in 't Veld

Na het voltrekken van het huwelijk woonde het paar eerst op de Broekweg, daarna veertig jaar in de Irissenstraat en nu met veel plezier in een nieuw appartement in de Julianastraat. De bruid heeft altijd thuis gewerkt om het gezin van 14 kinderen te onderhouden nadat haar moeder op jonge leeftijd was overleden. "Ik heb tussendoor ook nog eventjes bij een kruidenier gewerkt, maar kreeg geelzucht en mij is te verstaan gegeven dat ik niet terug hoefde te komen…." Het echtpaar kreeg drie kinderen en vijf kleinkinderen waaraan ze veel plezier beleven. De bruidegom heeft ruim veertig jaar gewerkt bij de HLS, ofwel het energiebedrijf Hillegom, Lisse, Sassenheim. "Dat was een fijne baan als administrateur die startte in de periode dat het geld nog binnenkwam in rolletjes waarvan de munten waren verzameld in de meters voor het licht."

Enorm veelzijdig zijn de herinneringen van de bruidegom aan atletiekvereniging De Spartaan, waarvan hij 56 jaar (bestuurs)lid en onder andere 27 jaar secretaris was. Inmiddels is hij benoemd tot erelid. Het begon allemaal in de gymzaal van de St. Josephschool aan de Heereweg en werd later voortgezet op de accommodatie op sportpark Ter Specke. "Op 4 oktober 1961 namen we tijdens een vergadering in de St. Jozefschool afscheid van de K.A.V. Holland-Haarlem-Lisse en werd ter plekke het bestuur gevormd van de Rooms Katholieke Atletiekvereniging De Spartaan. Met als eerste voorzitter meester Strik." Voor zijn inzet als vrijwilliger is Paardekooper in 1986 onderscheiden met de Eremedaille in zilver, verbonden aan de orde van Oranje Nassau. De bruid was in vroegere jaren ook actief op sportgebied, zo deed ze onder meer aan schaatsen en gymnastiek.

Het paar is nog altijd actief, maar dan wel op een rustiger niveau. Dat was naast de atletiek wel eens anders. Zo reisden ze veel, waaronder twee maal naar Australië waarbij op een keer tijdens het bezoek aan een groot regenwoud bleek dat een van de familieleden nog op zijn pantoffels liep. Veel hilariteit dus, een prachtige herinnering. Het paar had en heeft een drukke agenda. Zoals het regelmatig bezoeken van de maaltijden in Berkhout en de Meerkoet. De bruid was eens lid van de jeu de boulesvereniging, maar dat werd te veel. Daar is het zogenoemde koersballen voor in de plaats gekomen. De bruidegom heeft zich tevens geworpen op de familiestamboom waaruit tot op dit moment blijkt dat deze tot 1535 terug gaat. Ook maken ze met graagte gebruik van alles wat De Zonnebloem hen te bieden heeft, zoals bezoeken aan Keukenhof, vakanties en vaartochten. Ze hebben het erg goed naar hun zin, "Het is een groot voorrecht dat we elkaar nog altijd hebben…"

Uit de krant