Is de container vol of kapot, dan kunnen inwoners bellen met de gemeente. Het achterlaten van zakken is een doorn in het oog van veel inwoners.  |
Is de container vol of kapot, dan kunnen inwoners bellen met de gemeente. Het achterlaten van zakken is een doorn in het oog van veel inwoners. | Foto: Arie in 't Veld

College antwoordt op vragen D66 en CDA over afvalinzameling

Politiek

LISSE - Een beetje later dan de bedoeling was heeft het college van B en W geantwoord op vragen van D66 en het CDA over de afvalinzameling in de gemeente.

Door Arie in 't Veld

De fracties stellen onder andere dat de loopafstand naar de pmd-containers is gesteld is op maximaal 500 meter, voor gft geldt een maximale afstand van 250 meter. Deze containers zijn noodzakelijk voor een vijfde van de Lissese huishoudens die geen plek hebben voor een minicontainer aan huis. Waarom is gekozen voor deze afstanden en waarom is de maximale loopafstand naar PMD containers twee keer zo groot als de maximale afstand naar restafvalcontainers? Hoe staan deze afstanden in relatie tot het doel om afval zoveel mogelijk gescheiden in te laten zamelen door inwoners? Is de afvalstoffenheffing die deze huishoudens betalen evenredig in vergelijking met huishoudens die de faciliteit krijgen om aan huis afval te scheiden?
Het college antwoordt daarop dat hiervoor is gekozen omdat het gewicht van een zak met pmd gering is en er naast de toegewezen container ook bij de winkelcentra voldoende voorzieningen zijn voor het inwerpen van pmd. "Ongeveer 80% van de inwoners heeft een pmd-container op minder dan 250 meter afstand. Er zijn 510 aansluitingen op een grotere afstand dan 250 meter, waarvan 170 aansluitingen tussen de 350 en 500 meter. Het is dan niet verantwoord om voor zo weinig mensen een zo dure ingreep in de openbare ruimte te doen. Er is geen onderscheid in de afvalstoffenheffing tussen deze huishoudens en de huishoudens die aan huis faciliteiten hebben om afval te scheiden."
Op de constatering dat het afval niet overal even goed wordt gescheiden, zegt het college dat het gaat om het niet op de juiste manier aanbieden van het afval. Er wordt onder andere afval in de verkeerde container gegooid en er wordt afval naast de containers geplaatst. "Na de invoering is gebleken dat er enkele locaties zijn waar aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Soms hangt dit af van het gedrag van bewoners en soms zijn de voorzieningen te beperkt. Binnenkort worden gft-containers geplaatst in de Irenestraat, de Marconilaan en de Klipperdijk, en een pmd- en papiercontainer op de Klipperdijk. Zwerfafval in de openbare ruimte was er reeds voor de invoering van een nieuw inzamelsysteem. Vaak wordt in relatie tot diftar gesproken over de verwachting dat het zwerfafval toeneemt, er zijn echter geen onderzoeken bekend die deze verwachting staven. Het voorkomen van zwerfafval, en dan wordt met name naar verwachting bedoeld illegale dump, wordt door de inzet van communicatie en handhaving aangepakt. In december is een nulmeting gehouden en dat gaan we binnenkort opnieuw doen. In mei wordt een eerste evaluatie met de raad besproken."

Uit de krant