De kruising kan veiliger voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers.
De kruising kan veiliger voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Foto: Arie in 't Veld

Kruising Blokhuis/Nassaustraat wordt veiliger voor voetganger en fietser

Politiek

LISSE - De gemeente heeft een plan klaar liggen voor de herinrichting van de kruising Blokhuis/Nassaustraat. Dit gebeurt in het kader van het actieplan Duurzaam Veilig.

Door Arie in 't Veld

De kruising wordt aangepakt omdat er sprake is van een groot kruisingsvlak waar de kwetsbare verkeersdeelnemer zich onveilig voelt. Voetgangers en fietsers komen in het gedrang doordat er veel verschillende soorten verkeer door elkaar heen bewegen. Aangezien het Blokhuis de aan- en afvoerroute is voor enerzijds de bevoorrading van de winkels en anderzijds van het parkeerterrein Meer en Houtplein, is het van belang om meerdere oplossingen te onderzoeken. Een standaard verkeersoplossing ligt minder voor de hand. Er is in 2016 uitgebreid onderzoek gedaan naar het kruispunt.

Vooralsnog zijn er twee oplossingsrichtingen. De eerste betreft comprimeren: het versmallen en opnieuw inrichten van het kruispunt maakt de oversteek voor kwetsbare verkeersdeelnemers korter. De tweede is het maken van een uitritconstructie. Er ontstaat voor de voetgangers en fietsers dan een 'non-stop'-route langs de doorgaande weg. De gemeente heeft met de verzamelde informatie een voorlopig ontwerp opgesteld volgens de richtlijnen Duurzaam Veilig. Omwonenden worden geïnformeerd bij de terinzagelegging van het voorlopig ontwerp. Ook wordt dit ontwerp per brief toegestuurd aan omwonenden en ondernemers.

De werkzaamheden aan het kruispunt worden gepland na de bouwwerkzaamheden van het retentiebassin op het Meer- en Houtplein. De kosten voor de aanleg van de uitritconstructie Nassaustraat/ Blokhuis zijn geraamd op € 50.000,= excl. btw.

Uit de krant