Afbeelding
foto: pr

Gemeenteraad gaat zich verdiepen in kadernota voor 2018

Politiek

LISSE - De gemeenteraad gaat zich verdiepen in wat het college heeft aangedragen in de Kadernota 2018. Daarmee over de eigen schaduw springend, want volgend jaar treedt er een nieuwe gemeenteraad aan.

Door Arie in 't Veld

Ook dit jaar is het college in staat gebleken om in de Kadernota vanuit een gezond financieel vertrekpunt keuzes voor te leggen aan de raad. Met de vaststelling van de richtinggevende kaders en uitgangspunten voor de begroting 2018, wordt een solide basis gelegd die uiteindelijk zal moeten leiden tot een sluitende meerjarenbegroting 2018-2021.

Los van alle uitgangspunten worden volgend jaar in elk geval diverse belastingen en leges verhoogd. Er is sprake is van twee uitgangspunten: enerzijds stijging van de lokale lasten met enkel correctie voor inflatie, en anderzijds kostendekkendheid van de tarieven.

• Voorstellen tot wijziging van de legesverordeningen worden nog aan de raad voorgelegd en behandeld in de vergadering van december 2017.
• De tarieven van de hondenbelasting gaan met het inflatiepercentage van 1,3 procent omhoog.
• Om de markt voor zowel huidige als nieuwe marktkooplieden aantrekkelijk te houden, blijven de markttarieven ook in 2018 dezelfde.
• De tarieven van de toeristenbelasting stijgen met 1,3 procent.
• De tarieven van de precariobelasting blijven voor de jaren 2018 tot en met 2021 ongewijzigd op € 4,56. In 2022 wordt deze belasting echter afgeschaft en moet de gemeente zich beraden op alternatieve inkomsten ter hoogte van dik twee miljoen euro.
• De huurstijging van de gemeentelijke woningen is gerelateerd aan de gemiddelde huursomstijging, gericht op een gemiddeld inflatievolgende huurontwikkeling met oog voor de belangen van huurders en verhuurders.
• De huurtarieven van de gemeentelijke sportaccommodaties worden afzonderlijk aan de raad voorgelegd.

Regionale ontwikkelingen

De bestuursperiode eindigt weliswaar medio 2018, de ontwikkelingen in Lisse en omgeving gaan door. De bouwontwikkelingen in Lisserbroek en de effecten daarvan zijn ook voor Lisse van belang. Komende jaren zal de verdere uitwerking hiervan vorm krijgen. Verder is de verwachting dat het dossier 'Duinpolderweg' komende periode in een beslissende fase komt. Dat geldt ook voor de HOV-verbinding, inclusief de extra oeververbinding.

Eind 2017 zal de toekomstvisie Lisse2030 worden vastgesteld. Deze toekomstvisie kent ook een agenda Lisse@2030. Dit college heeft als het gaat om participatie 'meters gemaakt'. De ontwikkeling hiervan gaat echter door. Het is de verwachting dat de verhouding tussen inwoners, bedrijven en instellingen de komende jaren zal veranderen. Dat vraagt bestuurlijke aandacht een ambtelijk apparaat dat hierop adequaat kan inspelen.

Woningmarkt
Dit college en de raad hebben duurzaamheid op de agenda gezet. De komende jaren komt het aan op de verwezenlijking daarvan. Verder trekt de woningmarkt weer aan. Dit betekent dat de belangstelling van ontwikkelaars voor de realisatie van bouwprojecten weer toeneemt. Dit biedt kansen om te bouwen voor alle doelgroepen, waaronder starters en senioren. De huisvesting van statushouders lijkt minder actueel. Het is goed om alert te blijven op mogelijke veranderingen daarin. De kadernota laat tenslotte ook zien dat de begrotingsresultaten positief zijn en in de jaren oplopen.

Uit de krant