De Semper Augustus, ook wel de roodgevlamde koningin genoemd, was in de 17e eeuw de Rolls Royce onder de tulpen.
De Semper Augustus, ook wel de roodgevlamde koningin genoemd, was in de 17e eeuw de Rolls Royce onder de tulpen. Foto: pr

Lezing Oud Lisse over Tulpomanie in 17e eeuw

dinsdag 21 maart 2023 20:00

In De Vergulde Zwaan (1ste Havendwarsstraat 4) geeft Peter Vink voor de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse op 21 maart een lezing over de tulpomanie in de Nederlanden. Deze sluit mooi aan op de tentoonstelling Tulpenkoorts die bij Museum De Zwarte Tulp dan net een paar dagen open is. 

Vink is als oud-vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp en vrijwilliger bij Oud Lisse zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de teelt en handel van bloembollen in de Nederlanden vanaf de 16e eeuw. Daar hoort ook de periode bij waarbij vanaf 1633 tot 1637 de eerste grote speculatiebubble ontstond en ongekende prijzen werden betaald voor tulpenbollen. In zijn lezing gaat hij in op de komst en verspreiding van de eerste tulpen in de Nederlanden. Ook vertelt hij over verschillende andere (historische) aspecten die bij de vroegste teelt van tulpen een rol hebben gespeeld. Daarnaast gaat hij in op de speculatiegolf en de absurd hoge prijzen die voor sommige tulpenbollen werden betaald, zoals de Semper Augustus, oftewel de ‘roodgevlamde koningin’ die als de Rolls Royce onder de tulpen gold. Maar ook hoe na het instorten van de markt daarop werd gereageerd. Tenslotte gaat Vink in op andere speculatie-bubbles met bloembollen en trekt hij een vergelijking met de huidige bitcoinhandel. Voor iedereen die meer wil weten over deze interessante episode in de geschiedenis van de tulpenteelt en -handel wordt dit een bloemrijke lezing. 

Aanvang 20.00 uur. De lezing is voor leden van Oud Lisse gratis, niet-leden betalen € 3,00 entree. Nadere informatie per e-mail: info@oudlisse.nl.

Locatie