De historische binnenvaart staat centraal in de lezing van Oud Lisse. | Foto: pr
De historische binnenvaart staat centraal in de lezing van Oud Lisse. | Foto: pr Foto: pr

Historische lezing over binnenvaart

dinsdag 20 februari 2024 20:00

De Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor een lezing op dinsdag 20 februari over ‘de binnenvaart in Midden Holland, opkomst en strijd (13e t/m 18e eeuw)’ door Jan Broekhuizen.

In de 13e eeuw krijgt Holland een aandeel in de grote handel. Met het doortrekken van de Gouwe naar de Oude Rijn ontstaat een scheepvaartroute van zuid naar noord, van Dordrecht naar Amsterdam. Het is een veilig alternatief voor de route over zee en past goed in het systeem van verplichte vaarroutes en tolheffing. Steden langs de route, met name Gouda, Haarlem en Dordrecht, hebben er profijt van. 

Er zijn strijdige belangen: de wens van een snelle doorvaart tegenover het verkrijgen van inkomsten door vertraging van passerende schepen. Het is de kiem van conflicten. Steeds vaker wordt de verplichte route ontweken door alternatieve vaarwegen en doorgangen te gebruiken. Pas na de omwenteling van 1795 worden privileges afgeschaft. Dan weet de overheid het algemeen belang op te leggen.

Opgegroeid in Amsterdam, raakte Jan Broekhuizen geboeid door stedenschoon en historie, in ’t bijzonder die van de hoofdstad. Geen wonder dat de onderwijsman zich na zijn pensionering aansloot bij “Mee-in-Mokum”, de stadsgidsen van de vrijwilligersorganisatie het Gilde te Amsterdam. Van het één kwam het ander en inmiddels heeft Broekhuizen een repertoire van zo’n twintig presentaties ontwikkeld over Hollandse steden, landschappen en gerelateerde historische onderwerpen. 

De lezing vindt plaats in De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4 in Lisse en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Niet-leden betalen €3,00 entree. Graag aanmelden via https://oudlisse.nl/evenement/20feb24/

Locatie