Maarten Timmer vertelt bij de bibliotheek over bloembollen; hij doet historisch onderzoek naar bollenteelt.
Maarten Timmer vertelt bij de bibliotheek over bloembollen; hij doet historisch onderzoek naar bollenteelt. Foto: pr

Bloembollenhistoricus Maarten Timmer in de bibliotheek

Activiteiten

LEZING • Van oktober tot april is de bieb in Lisse op zondagmiddag open. Zondag 14 oktober is onderzoeker Maarten Timmer om 13.30 uur te gast.

Hij vertelt over de strijd om de bolbloem. Die begon rond 1880 en werd door tijdgenoten aangeduid als 'Een Iersche strijd in 't vrije Holland'. Timmer gaat in op de oorzaak, verloop en gevolgen van deze, soms hevige, strijd binnen de bloembollensector, die nog steeds voelbaar is in de moderne tijd.
Maarten Timmer (1942) komt uit een familie van bloembollenkwekers. Hij studeerde in Wageningen en werkte daarna van 1967 tot 1981 bij het toenmalige Laboratorium voor Bloembollenonderzoek als onderzoeker en afdelingshoofd. Daarna heeft hij tot zijn pensionering diverse beleidsfuncties bij het ministerie van Landbouw bekleed. Van huis uit en tijdens zijn werkzame leven heeft hij veel te maken gehad met bloembollen.
Timmer doet historisch onderzoek naar de tuinbouw en naar de bloembollenteelt in het bijzonder en hij publiceert daarover.

Tot en met maart wordt bijna elke zondag in de bibliotheek een lezing of activiteit georganiseerd. Meer informatie over de activiteiten op de 'Zondagen in Lisse' is te vinden via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Uit de krant