Deze oerfiets, de vélocipède, is binnenkort bij het Nederlands Transport Museum te bewonderen.
Deze oerfiets, de vélocipède, is binnenkort bij het Nederlands Transport Museum te bewonderen. Foto: pr

Het Nederlands Transport Museum bruist van de activiteiten

Activiteiten

CULTUUR • Het najaar is een drukke tijd voor het Transportmuseum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. Allerlei objecten worden aan de collectie toegevoegd zodat bezoekers een nóg beter beeld krijgen van de Nederlandse transportgeschiedenis.

Het museum heeft een eerste scheepje aan de collectie toe kunnen voegen. Het is een stalen 'koolvlet' uit +/- 1900. Koolvletten werden door boeren gebruikt voor alle vormen van transport; groente (kool..), personen, steenkool, etc.

Vélocipède
Deze herfstvakantie wordt een oerfiets, een 'vélocipède' tentoongesteld. De fiets stamt uit ongeveer 1870 en is daarmee gelijk het oudste object in het museum. Het museum is zeer content met deze prachtige donatie van het Nederlands Openlucht Museum uit Arnhem.

Zilvermeeuw en smalspoor
In het museum zijn de eerste spoorstaven gearriveerd die ervoor moeten gaan zorgen dat de eerste Nederlandse metro, de Zilvermeeuw uit Amsterdam (1977), het museum in kan. De metro zal volledig gerestaureerd gaan worden. Achter het museum worden voorbereidingen getroffen om er smalspoor neer te gaan leggen zodat bezoekers met een smalspoortreintje kunnen rijden.

Modelbouwtreinen
Twee spoormodelbouwclubs hebben zich inmiddels óók aangesloten bij het museum (waarbinnen inmiddels 18 verenigingen en stichtingen samenwerken). De Modelspoorgroep Haarlemmermeer en de modelspoorgroep Het Bollenspoor hebben hun krachten verenigd. Ze bouwen beiden in de schaal H-nul, 1:87. Het is de bedoeling dat er in december gereden kan worden op de H-nul hoofdbaan die dan toegankelijk is voor publiek.

Luchtvaart
Ook op luchtvaartgebied gebeurt er van alles! Op dit moment wordt er gewerkt aan de komst van een reusachtige Flightsimulator afkomstig van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium. Zij moeten van dit gevaarte (van 6 bij 6 bij 6 meter) afscheid nemen. Vorige week zijn de eerste delen van een straaljager (Fouga Magister) gearriveerd in het museum. Die zal buiten tentoongesteld worden. Binnenkort wordt een actie gestart om ervoor te zorgen dat de alleroudste Fokker F-28 passagiersjet (met de registratie PH-MOL) terug kan worden gebracht uit Mali in Afrika. Het vliegtuig wordt in Nieuw-Vennep gerestaureerd.

Zelf komen kijken of meehelpen?
Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is in de weekenden en tijdens de herfstvakantie (20-28 oktober, elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen € 7,50, kinderen € 5,00. Adres: Lucas Bolsstraat 7, 2152 CZ Nieuw-Vennep.
Informatie: www.facebook.com/NederlandsTransportMuseum en www.nederlandstransportmuseum.nl. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!

Uit de krant