Afbeelding
Foto: pr

Kennismaken met Rembrandt en de Gouden Eeuw in de Volksuniversiteit

Activiteiten

KUNST • Het jaar van 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' is bij de Volksuniversiteit al volop van start gegaan. In een serie lezingen werd afgelopen vrijdag het spits afgebeten door Jan Broekhuizen.

Gebeurtenissen, personen en zaken die Rembrandt bezighielden werden belicht aan de hand van verschillende voorbeelden van zijn werk. Ook de komende tijd staat een aantal lezingen op het programma. Vrijdag 24 januari staan Rembrandts tekeningen centraal in een lezing door Henk Kasbergen. Met welke materialen tekende Rembrandt en wat waren zijn onderwerpen? Deze lezing krijgt nog een vervolg in een workshop op dinsdag 5 februari (20.00 uur) 'Tekenen als Rembrandt'. Met rietpennen, Oost-Indische inkt en bister wordt naar model gewerkt. Enige tekenvaardigheid is wel gewenst.

Dat de Gouden Eeuw niet exact samenvalt met de jaartallen 1600 tot 1700 zal blijken in de lezing door historiekenner Wout Koster op vrijdag 28 januari onder de titel 'De Gouden Eeuw, historisch overzicht'. De top van de welvaart en het goud van de Republiek der Nederlanden werd bereikt omstreeks 1650, maar daar is in de loop van de Tachtigjarige Oorlog-  of liever de Opstand - (1568 tot 1648) moeizaam naar toe gewerkt in de strijd van de Republiek tegen de Spanjaarden.

Bekend zijn de realistische taferelen van kunstschilders in de Gouden Eeuw. Een vrolijk gezelschap dat zich in herberg of kroeg de pullen bier goed laat smaken. Het is interessant om eens na te gaan welk bier destijds werd gebrouwen en gedronken. Tijdens de workshop op dinsdag 29 januari (19.30 uur) van bierspecialiste Lilette van Zijl komen bier en Gouden Eeuw samen. De ingrediënten, maar ook de smaak komt aan bod: proeven maar!

Alle activiteiten worden gehouden in het gebouw van de Volksuniversiteit aan de Vuursteeglaan 9. Voor de workshops is aanmelden gewenst. Voor de lezingen is dit niet noodzakelijk, maar vooraf aanmelden geeft wel garantie op een goede plaats. Aanmelden voor zowel lezingen als workshops kan eenvoudig via de website www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de site staat alle informatie over dit bijzondere project. Aanmelden is ook mogelijk via de mail: info@volksuniversiteit-lisse.nl of telefonisch: 0252-419518.

Uit de krant