Enkele potten met bollen die Aad Onderwater tot broei brengt.
Enkele potten met bollen die Aad Onderwater tot broei brengt.

Het wordt lente in Lisse

Activiteiten

LENTEFLORA • Nog even en dan is het zo ver. Dan doet de lente haar intrede in Lisse en zal een begin gemaakt worden met het verdrijven van Koning Winter. Dat gebeurt in de periode van 22 tot en met 25 februari als in het gebouw van Hobaho aan de Prof. Van Slogterenweg de jaarlijkse Lenteflora wordt gehouden.

Door Arie in 't Veld

De show is gratis te bezoeken, maar een gulle gift is voor deze vrijwilligersorganisatie van harte welkom om de basis voor een nieuwe editie te kunnen leggen. De Lenteflora is geopend op 22 februari van 19.00 tot 22.00 uur; op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag 25 februari van 08.00 tot 17.00 uur.

De huisbroeiers zijn al enkele weken druk in de weer met de elf potten bloembollen waaronder de tulpen Time Out; Seadov en Calgary Flames, de narcissen Exception en Signor, de hyacinten Golfe de Gascogne, Ibis en Purple Voice en de bijzondere bolgewassen Muscari, Scilla mischtschenkoana en Fritillaria michailovskyi in bloei te krijgen. Met als één van de zware opdrachten het in bloei brengen van de Fritillaria. Bij het ophalen van de bollen zag die er al niet zo lekker uit en het geluid uit het deelnemersveld is dat het inderdaad een moeizame broei is.

Deelnemer Aad Onderwater meldde anderhalve week geleden dat het toch wel voorspoedig verliep (zie foto). "Het begin wat te lijken. Er staan ook nog wat bollen buiten op het terras, dus nog een paar dagen warmte en dan moet het goed komen." Alle bollen worden door de deelnemers met wisselend succes en zonder de hulp van technische middelen gebroeid. Een taak die ook op de schouders lag van de leerlingen van de basisscholen in Lisse en Lisserbroek die potten met de narcis Jet Fire onder hun hoede kregen. De komende Lenteflora omvat echter nog meer aspecten die de show bijzonder maken. Zoals het kleurige werk in de vorm van fotocollages over de broeierij van de schooljeugd. En ook de schilderijen van Jan Hogervorst uit Lisse zijn bijzonder. Jan is de bekende patatverkoper van De Ruigenhoek. Hij is nu in ruste, maar zit bepaald niet stil. En last but not least is een heel belangrijk onderdeel ook de afdeling vrije inzendingen. Deze komen merendeels van beroepsbroeiers. Hun bloemen zijn van hoge kwaliteit, want in tegenstelling tot de huisbroeiers mogen zij wel alle al dan niet technische middelen gebruiken. De ervaring van de laatste jaren is dat al die inbreng goed is voor een prachtige show, waarin de lente in optima forma tot uiting komt.

Uit de krant