Het Bollenhart in 2016: toen nog buiten in de Zeestraat. Dit jaar is dit podium in de Zeestraat verhuisd naar in podium binnen, in café Van der Geest. | Foto:archief.
Het Bollenhart in 2016: toen nog buiten in de Zeestraat. Dit jaar is dit podium in de Zeestraat verhuisd naar in podium binnen, in café Van der Geest. | Foto:archief.

Shantyfestival ode aan Willem Geerlings

Activiteiten

Zoals gebruikelijk wordt het dorpshart de derde zaterdag van augustus overspoeld met zeemansliederen van shantykoren. Ook dit kleurrijke en gezellige evenement heeft twee jaar stil gelegen. Maar: 20 augustus staan er acht shantykoren in het centrum en draagt het festival voortaan een nieuwe naam: het ‘Willem Geerlings’ shantyfestival.

Kort voor de coronapandemie is de steun en toeverlaat van het koor, het manusje van alles en groot animator, Willem Geerlings plotseling overleden. Als eerbetoon aan hem draagt het jaarlijkse festival zijn naam. 

Het belooft weer ouderwets gezellig te worden in het dorpscentrum, want dit typisch Noordwijkerhoutse muziekevenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Voor Shantykoor ‘t Bollenhart is het de 18e keer dat ze het organiseren. “De opening, om 12.45 uur, bij de Witte Kerk, wordt gedaan door wethouder Roberto ter Hark. Ook de dochters Esther en Simone en de kleinkinderen van Willem zijn daarbij, vertelt Leo van Leeuwen, van de festivalcommssie.

Om 17.45 uur is de afsluiting met een samenzang bij de Witte Kerk met een verrassingsoptreden van een mistery guest.

De acht deelnemende koren:

Shantykoor De Zilk, De Zingende Zalmvissers uit Ammerstol, Shantykoor De Ringvaartzangers uit Roelofarendsveen, Shantykoor De Hoekse Waard uit De Hoeksche Waard en is een van de Zuid-Hollandse eilanden ten zuiden van Rotterdam en ten westen van Dordrecht, Shantykoor Het Roer Om uit Barneveld, Shantykoor IJgenweiss uit Berkel en Rodenrijs, Shantykoor Bravour uit Woerden en het eigen shantykoor ‘t Bollenhart.

De vier podia liggen allemaal op loopafstand en zijn eenvoudig te bereiken. “In de Zeestraat is gekozen om binnen bij Van der Geest op het podium op te treden. Buiten bleek dat in voorgaande jaren toch wat problemen met de doorgang van voetgangers en fietsers”, voegt Leo toe. Tot slot laat hij weten dat ze heel blij zijn met de ruim 60 sponsoren en de vele vrijwilligers: “Zonder hen zouden we dit nooit kunnen verwezenlijken”. 

Meer info: www.shantykoorbollenhart.nl.

Uit de krant