Er komen drie nieuwe e-laadpalen voor algemeen gebruik bij. | Foto: Arie in 't Veld
Er komen drie nieuwe e-laadpalen voor algemeen gebruik bij. | Foto: Arie in 't Veld

Lisse spreekt ambitie uit meer in te zetten op duurzaamheid

Politiek

LISSE n In juni 2015 heeft de raad het duurzaamheidsbeleid en het maatregelenpakket duurzaamheid vastgesteld. Tijdens de behandeling van het duurzaamheidsbeleid is er een motie aangenomen die oproept tot meer ambitie op het gebied van duurzaamheid.

Door Arie in 't Veld

Het maatregelenpakket 2015 -2016 heeft een flexibel karakter, mede omdat de trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid snel gaan. Desondanks is er gekozen voor een top 10-prioriteitenlijst. Deze omvat punten als een nulmeting specifiek gericht op energie; faciliteren van e-laadpunten door het opstellen van een e-laadpuntenbeleid voor auto's en fietsen en het verbeteren van de voorzieningen voor fietsgebruik; uitbreiding van activiteiten in het natuur- en milieu-educatiecentrum De Groene Bol en het formuleren van beleid gericht op duurzaam inkopen en aanbesteden specifiek gericht op het maatschappelijk vlak.

Tijdens het formuleren van dit plan is door het Planbureau voor de Leefomgeving het rapport 'Opties voor energie- en klimaatbeleid' uitgebracht. Hierin staat onder meer dat de gemeenten samen met eigenaren van woningen, woningbouwcorporaties, bedrijven, netbeheerders en lokale energiecorporaties zogenaamde warmteplannen moeten opstellen. Doel hiervan is om te komen tot verduurzaming van de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving. Het Planbureau voor de Leefomgeving wil ook de verplichting dat gemeenten plannen maken voor de oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Daarbij wordt uitgegaan van een situatie van 50 procent aan elektrische auto's. Uit het maatregelenpakket blijkt dat er activiteiten in gang zijn en worden gezet om de in het rapport opgenomen zaken te concretiseren. Op het dak van het gemeentehuis komen zonnepanelen en er komen drie e-laadpalen met elk twee parkeerplaatsen voor algemeen gebruik. Eentje komt aan het Blokhuis, schuin tegenover de ingang naar de parkeergarage en naast de afvalcontainers. Een tweede komt op het parkeerterrein aan de Koninginneweg tegenover de bibliotheek. Aan de westkant van het grote parkeerterrein bij de Poelmarkt komt nummer drie. Tegen dit besluit kan tot 14 december bezwaar worden gemaakt, door een brief daarover te sturen naar de burgemeester van Lisse.

Uit de krant