Afbeelding

Terrashouders gaan precario betalen

Algemeen Politiek

Lisse ♦ De bedrijven die er een terras op nahouden krijgen vanaf volgend jaar een aanslag voor precariorechten in plaats van de huidige vergoeding. De gemeente wil hiermee de vergoedingen voor het gebruik van gemeentegrond voor o.a. het inrichten van een terras naar een tarief brengen dat meer overeenkomt met de omliggende gemeenten.

Door Arie in 't Veld

De gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten om vanaf 1 januari 2017 over te gaan tot het heffen van precariorechten voor het hebben van terrassen op gemeentegrond.

De huidige tarieven zijn gebaseerd op het betalen van een vergoeding voor het gehele jaar. Niet alle bedrijven hebben echter het gehele jaar een terras. Een aantal bedrijven heeft alleen een zomerterras. In de voorgestelde tarieven wordt onderscheid gemaakt tussen terrassen die alleen in de zomer of juist het hele jaar door worden gebruikt. Daarnaast betalen bedrijven per m². In het huidige beleid wordt een staffel gebruikt van bijvoorbeeld 0 t/m 10 m². Het huidige tarief sluit daarom meer aan bij de feitelijke situatie.

De tarieven zijn voor 2017 voor terrassen in de zomerperiode: € 4,50 per m² en voor het gehele jaar: € 6,70 per m². Voor 2018 voor terrassen in de zomerperiode: € 9,00 per m² en voor het gehele jaar: € 13,40 per m². En voor 2019 voor zomerterrassen: € 13,50 per m² en voor het gehele jaar: € 20,10 per m².

De gesloten huurovereenkomsten worden met ingang van 1 januari opgezegd en in december zal de raad een beslissing nemen over het invoeren van precario. De tarieven worden dus fasegewijs verhoogd tot een marktconform tarief.

Uit de krant