Afbeelding

FC Lisse wint moeizaam van Rijnvogels en komt met de schrik vrij

Algemeen Sport

Lisse ♦ De overwinning smaakte zaterdag zichtbaar goed. Opgelucht liep de ploeg van Robbert de Ruiter van het veld terwijl de thuisclub haar wonden likte. Toch had het heel anders kunnen lopen. Ondanks de sterke eerste 25 minuten van de koploper was scoren het manco.

Door Kees van Zuijlen

Diverse kansen werden of niet benut of de ervaren Rijnvogels doelman Messemaker was een ware sta in de weg. De vrije trap van Martin van Eeuwijk (met veel gevoel en effect genomen) of het schot van Roel de Goede: Messemaker hield zijn doel schoon.

Blessure brengt ommekeer

Het was wel tekenend voor de intenties van de koploper. Vreemd genoeg bracht de blessure van Jim Havenaar de ommekeer in het spel bij de thuisclub. Jaap van Duijn verving hem en bracht gelijk tegenwicht in aanvallend opzicht. Van Duijn, vorige week nog matchwinner na zijn winnende treffer tegen Quick Boys was (samen met Ampong) bij vlagen het duo waar FC Lisse de handen vol aan had. Jop Verhagen werd binnen de 16 aangepakt, maar kreeg geen penalty. Het was tekenend voor de ommekeer bij de thuisclub, die in de 26ste minuut wel een penalty kreeg.

Weer geen penalty

Arno Dijkstra kreeg in zijn actie Lisse doelman Brian van der Werff op zijn pad waarna arbiter Keijl de penalty resoluut toekende. Dijkstra nam de bal onberispelijk en tekende voor de 1-0. Het antwoord van de koploper kwam via Steven Olsthoorn, maar zijn inzet trof geen doel. Pal daarop brak Ugur Kaya uit, ging solo daar waar afgeven op de mee gesprinte Van Duijn (volledig vrij) een betere optie was. Tien minuten voor rust claimde Kaya wegens duwen in de rug binnen de 16 wederom een penalty, maar kreeg deze niet.

Na rust zette Lisse het spel naar haar hand, rechtte haar rug en ging op zoek naar de gelijkmaker. Een kopbal van Niels Buijs, een schot van Thierry Monteny (te weinig snelheid), het bracht allemaal niet de gewenste gelijkmaker. Die kwam van de voet van Martin van Eeuwijk.

Een toegekende treffer die veel stof deed opwaaien. Een hard schot toucheerde de onderkant lat, kwam al dan niet volledig achter de lijn, maar werd door de scherp acterende assistent scheidsrechter als doelpunt aangemerkt. Een besluit dat de arbiter overnam (1-1). FC Lisse proefde dat er meer in zat en ging gestaag door op zoek naar de winnende treffer.

Rik Vermeulen kwam met zijn actie, en met nog een kwartier te spelen, tot ver in het strafschopgebied, maar vond Messemaker op zijn weg. De 82ste minuut bleek cruciaal. Een overtreding zonder een bal in de buurt leverde FC Lisse een vrije trap op. Van Eeuwijk achter de bal knalde op doel, Messemaker kreeg het leder niet onder controle waarna Roel de Goede zijn 289ste duel in de hoofdmacht bekroonde met de winnende treffer waardoor de ploeg met de schrik vrij kwam en drie punten mee naar huis nam.