Afbeelding

Open Monumentendag geslaagd

Algemeen Sporen van Vroeger

Met 3500 bezoekers kan men terugzien op een geslaagde jubileumdag in Lisse. Het was namelijk de dertigste uitvoering. Na alle binnengekomen presentielijsten geteld te hebben, blijken uit maar liefst 75 verschillende plaatsen bezoekers naar Lisse te zijn gekomen. Dit zijn vaak oud-Lissers, die Open Monumentendag een goede gelegenheid vinden om Lisse weer eens te bezoeken en te bekijken. Dit concludeert het Comité Open Monumentendag Lisse na een evaluatie van de Open Monumentendag van 10 september. In dit comité onder leiding van Emma Schuuring is de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse sterk vertegenwoordigd.

Het landelijk thema van deze open dag was 'Iconen en Symbolen'. Daarom had het comité de daken van de deelnemers als iconen in de folder gezet. Ook waren er nogal wat deelnemers die religieuze iconen lieten zien, soms met Russisch-orthodox gezang.

De Vereniging Oud Lisse had zich op symbolen in Lisse gestort. Veel foto's van deze symbolen waren te zien in de inloop aan de 1e Havendwarsstraat 4. Verder gaven veel deelnemers aandacht aan wat voor hen iconen en symbolen waren.

Gevarieerd aanbod

Er waren dit jaar maar liefst dertig deelnemers, een symbolisch getal, omdat het de dertigste keer was dat er in Lisse een Open Monumentendag werd georganiseerd. Onder de deelnemers waren er enkelen die nooit eerder hadden meegedaan. Dit waren de familie De Munk, Keukenhofdreef 18; Danscentrum Welkom, Bondstraat 13; Villa Maria, Heereweg 107 en het Pannenkoekenhuis, Kanaalstraat 22. Die laatste is een oude boerderij uit de 18e eeuw.

De bezoekers hadden keuze uit een verscheidenheid aan monumenten, zoals kerken, een klooster, een danscentrum, een museum, antiekhuizen, een oud politiebureau, een huis met bollenschuur, de Heemtuin, villa's, een poldermolen, het Thomashuis, de Rijks Middelbare Tuinbouwschool, kastelen, een kinderboerderij, een pannenkoekenboerderij, het Frederikshof, een monumentaal station, een kunstcentrum en een Cultuur Historisch Centrum.

Veel activiteiten

Vanuit dit gevarieerde aanbod aan monumenten was muziek en zang te horen. Maar er viel ook veel te zien en te beleven zoals iconen, symbolen, rondleidingen, torenbeklimming, optreden van dansgroepjes, Heemtuin, kantklossen, tentoonstellingen, antiek, een iconograaf, oude politiecellen, schilderijen, binnenkant van een molen, kinderactiviteiten, kasteelrondleidingen, oude koffers in een monumentaal station en vooral veel iconenschilderijen. Uiteraard waren er ook proeverijen en Deverbroodjes. Het comité wil graag de jeugd erbij betrekken. Dit jaar hebben drie scholen meegedaan: Beekbrugschool, De Akker en de Josephschool. 180 leerlingen toonden hun kunstwerken in de Agathakerk, de Salemkerk en de Engelbewaarderskerk. Dankzij de vele vrijwilligers en het prachtige weer heeft het jubileumjaar veel mensen blij gemaakt.

Dankbaar comité

Van de gemeente ontving het comité subsidie om deze 30e Open Monumentendag te organiseren. Van de BankGiro Loterij kreeg het comité onder andere de nieuwe vlaggen. De paardentram met pannenkoek, die in het centrum rondreed, was een geschenk van Stichting Onderling Belang Lisse. Namens het Comité Open Monumentendag Lisse hartelijk dank aan alle deelnemers, medewerkers, monumenteigenaren en sponsoren.

Uit de krant