Afbeelding

D66 en VVD vragen naar betalingsgedrag Lisse

Algemeen Politiek

Lisse ♦ Met het betalingsgedrag van veel gemeenten is het niet zo best gesteld. Uit onderzoek zou blijken dat de bollengemeenten Noordwijk (70% op tijd), Noordwijkerhout (75% op tijd), Lisse (77%) en Teylingen (76%) met hun betalingsgedrag tot de zestig slechtst betalende gemeenten van Nederland behoren. De raadsfracties van D66 en VVD stelden daarover schriftelijke vragen aan B en W.

Door Arie in 't Veld

"Vanuit regelgeving gelden er voor gemeenten strenge eisen ten aanzien van betalingstermijnen. Alle uitstaande rekeningen dienen binnen de gestelde betalingstermijn van 30 dagen te worden betaald. Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf zijn financieel vaak kwetsbaarder dan grotere ondernemingen en hebben er alle baat bij op tijd voor hun diensten betaald te krijgen. Gesteld wordt dat je van de overheid een voorbeeldfunctie zou mogen verwachten." De fracties vragen of het college met de regelgeving bekend is en of de gemeente zich hieraan houdt. "Zo nee, kunt u aangeven waarom niet? Zo ja, hoe is deze richtlijn binnen de organisatie verankerd op juiste uitvoering?" Verder of B. en W. het in het onderzoek van MKB Nederland genoemde percentage van 77% tijdig betaalde facturen herkennen. "Zo nee, kunt u dan aangeven waar mogelijke strijdigheid zit? Zo ja, kunt u aangeven waardoor wordt veroorzaakt dat de richtlijn bij lange na niet wordt gehaald? Uitgaande van het lage percentage, bent u voornemens dit structureel aan te passen? Hoe denkt u dit te doen en binnen welke termijn kunnen welke stappen worden verwacht? Heeft het college inzicht in de omvang waarop de gemeente Lisse zaken doet met het mkb, gezien in aantallen en materieel? Zo nee, beschouwt u een dergelijke inventarisatie hiernaar als nuttig en bent u voornemens deze uit te voeren? Zo ja, kunt u ons op hoofdlijnen hierover informatie verstrekken?"

De fracties constateren dat, gelet op de wettelijke termijn, er ook in de wet is geregeld dat een ondernemer aanspraak kan maken op een minimumbedrag van 40 euro aan invorderingskosten als de gemeente niet op tijd betaalt. "In hoeverre heeft de gemeente sinds de inwerkingtreding van de wet invorderingskosten moeten betalen?" aldus de fracties die het antwoord van B en W afwachten.

Uit de krant