Net als veel Lissers heeft ook wethouder Nieuwenhuis moeten wennen aan de nieuwe manier van afval inzamelen. | Foto: Sven van der Vlugt.
Net als veel Lissers heeft ook wethouder Nieuwenhuis moeten wennen aan de nieuwe manier van afval inzamelen. | Foto: Sven van der Vlugt.

'Wennen aan afvalsysteem'

Politiek

Lisse • Sinds eind oktober is Lisse over op een nieuw afvalsysteem. Oud papier en karton, pmd en gft haalt Meerlanden bij de laagbouw thuis op. Restafval brengt de Lisser naar een ondergrondse afvalcontainer. Even wennen, voor inwoners, Meerlanden en de gemeente.

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis: "Ik vond het zelf eerst ook even wennen. Vooral in de keuken, want daar begint het sorteren. Inmiddels werkt het goed en merken we dat we nauwelijks restafval meer over hebben."

Deze nieuwe manier van afval inzamelen is voor de gemeente een hele operatie. Over het algemeen gaat het goed. Er zijn de afgelopen maanden zo'n 7000 papiercontainers, 7000 pmd-containers en 7000 gft-containers afgeleverd, rond de 60 ondergrondse restafvalcontainers geplaatst en ongeveer 10.000 afvalpasjes uitgereikt.

Opgelost

Er zijn ook zaken die niet gelijk goed gaan. De gemeente en Meerlanden kregen kort na invoering van het systeem meer klachten dan normaal. Met name over vuilniszakken die naast de container zijn gezet. Inwoners hebben dat gemeld en zo kon het snel opgelost worden. De afgelopen twee weken zijn er niet meer klachten binnengekomen dan voor de omslag.

Evert Jan Nieuwenhuis: "Samen met Meerlanden doen we er alles aan om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. We zorgen ervoor dat klachten snel verholpen worden. De afgelopen weken hebben de vuilnisauto's dan ook extra gereden om containers te legen en de zakken ernaast snel op te halen. Ik wil ook vragen aan inwoners om zakken niet naast de containers te zetten. Breng ze naar de andere container die u is toegewezen of neem de zak weer even mee terug. Zo zorgen we er samen voor dat Lisse netjes blijft."

Op de afvalkalender vinden inwoners wanneer hun rolcontainers worden opgehaald. De afvalkalender is te vinden op lisse.nl/afval of via de Meerlanden-app.

Voor vragen en opmerkingen kunnen inwoners mailen naar afval@lisse.nl of bellen naar 140252. 

Uit de krant