Afbeelding

Nieuwe eigenaren voor Rustoord en Trompenburg

Politiek

LISSE • Woonzorgcentrum Rustoord en het te ontwikkelen omliggende terrein gaat over in andere handen. Eigenaar Eigen Haard uit Amsterdam wordt daartoe min of meer gedwongen door de nieuwe Woningwet waarin wordt gesproken over bouwen in de eigen regio.

Door Arie in 't Veld

"We hebben 55.000 woningen en mogen niet meer nieuw elders investeren. Andere partijen kunnen hiermee aan de slag. Rustoord is zo goed als klaar en in gebruik. De overname wordt waarschijnlijk een papieren kwestie en de omliggende grond is bestemd voor woningbouw", aldus Bert Halm van Eigen Haard.

Kerntaak

Hij vertelde dit woensdag bij de ondertekening van de vaststellings- en intentieovereenkomst door de gemeente Lisse en de woningcorporatie. In de overeenkomst spreken partijen af dat Eigen Haard het woonzorgcomplex Rustoord mag verkopen aan een derde partij. Dit geldt ook voor het plan Trompenburg, waar woningbouw staat gepland. Eigen Haard richt zich op haar kerntaak, het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen. Een woonzorgcomplex en het bouwen van woningen in de vrije sector past daar niet meer bij. Daarnaast bepaalt de nieuwe Woningwet dat woningcorporaties alleen in het eigen woongebied mogen investeren. Voor Eigen Haard is dat de metropoolregio Amsterdam.

 

Doorstroming

Wethouder Cees Ruigrok vertelde dat de aangegeven kaders van de woonvisie worden gevolgd. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis gaf aan dat naast de overeengekomen bouw van 30 procent in de sociale sector, er van de resterende 70 procent nog eens 25 procent aan woningen bijkomt, die net boven de sociale sector liggen. Zo wordt het gebied voor meer partijen geschikt en bevordert het de doorstroming. Op het terrein bevinden zich drie bungalows uit de oude situatie, die toegewezen worden aan statushouders om daarmee te voldoen aan de opdracht. Deze huizen dienen in 2020 weer leeg te zijn, omdat het bouwproject dan van start gaat. Nieuwenhuis vertelde ook dat in de komende jaren een stuk van het terrein tijdelijk braak zal liggen; de gemeente zoekt samen met de buurt uit wat hier gerealiseerd kan worden, in plaats van het met onkruid te laten overwoekeren.
Voor het totale gebied heeft Eigen Haard een stedenbouwkundig plan opgesteld. De koper van de grond zal dit plan verder uitwerken.

Uit de krant