Afbeelding

Plan numero zoveel

Column Arie Bombarie

Enigszins in verwarring kwam ik vorige week terug van een informatieavond over de mogelijkheden die een stichting in oprichting heeft bedacht voor de voormalige openbare school aan de Heereweg. Zeg maar in de Factorij, al vind ik dat nog altijd een vreselijke naam voor een woningbouwproject, want die naam doet meer denken aan fabrieksvestigingen.

Het zij zo en als het na een jaar of twaalf plannen zo doorgaat, komt er van woningbouw nog nauwelijks iets terecht. Ook niet van een fabrieksvestiging natuurlijk, maar dat terzijde.

De verwarring is ontstaan doordat met veel bombarie (hoe bekend klinkt dat...) werd aangekondigd dat de groep die voorheen 'Het Heemskerkplein moet blijven' heette (vervolgens overging naar een burgerinitiatief en nu een stichting in oprichting is) met plannen zou komen voor het schooltje uit 1885. Een opdracht van de gemeenteraad die er niet gemakkelijk van af wil zijn het zoveelste plan op dit gebied los te laten, maar wel duidelijk wil weten wat de plannen van voornoemde groep zijn. En of er draagvlak is. Aan de inleiding te horen zijn die plannen er, maar de uitleg daarover ging niet verder dan het noemen van losse flodders over het mogelijk invullen van lokalen, de gymnastiekzaal en de omliggende tuin. Met behoud van de grote monumentale eik en de zeven lindes aan het front van het pand. Met dat laatste uitgangspunt scoor je natuurlijk, ongeacht het feit dat de plannenmakers niets met die eik te maken hebben, want die staat op andermans grond.

De plannen voor de invulling van de voormalige school bleven echter vaag en over de financiële onderbouwing wilde de inleider het al helemaal niet hebben. Ook niet toen de pers daarover vragen stelde. Eerst moesten de papieren naar het gemeentehuis voor een 'go or no-go' en pas dan komt men breed naar buiten met de mogelijke plannen. De burgerij mag vanaf dat moment ook meedenken over de invulling. Dat laatste gezegd hebbende kun je er natuurlijk gif op innemen (niet doen natuurlijk…) dat de plannen die van de inwoners komen enorm gedifferentieerd zullen zijn. Eerst maar eens afwachten wat de gemeente van de plannen en de financiële basis zegt. Want geld gaat het kosten. Veel geld. De gemeente zelf zal het niet willen ontwikkelen, omdat men nu al met een aantal kostenvretende accommodaties in de maag zit. Theoretisch zou men wellicht iets sterker in de schoenen staan als werd samengewerkt met atelier Plan 4. Die heeft belangen in het naastgelegen pand en tracht al jaren dit te kopen. Eventueel zouden de kunstenaars op het gebied van kunst ook iets met de gymnastiekzaal kunnen/willen doen, maar vooralsnog kunnen ze dat plan wel vergeten.

Door de woordvoerder van de stichting in oprichting werd tijdens de bijeenkomst namelijk gesteld dat er in dit stadium met niemand afspraken worden gemaakt en dat Plan 4 daarop geen uitzondering vormt. De stichting in oprichting heeft zeker nooit gehoord van de krachten bundelen... Inmiddels zijn de plannen overigens wel bekend en worden er ook wat kosten inzichtelijk gemaakt. Die liegen er niet om en aanstaande donderdag mag de commissie Ruimte en Infrastructuur zich daarover uitspreken….

Uit de krant