Afbeelding

Kindergemeenteraad kiest twee projecten

Politiek

LISSE • In de dinsdagavond gehouden negende jaarlijkse vergadering heeft de Kindergemeenteraad van Lisse twee projecten verkozen die geld krijgen voor het uitvoeren van een project.

Door Arie in 't Veld

220 euro gaat naar de Heemtuin voor het maken van een bijenkast met daarin foto's, te gebruiken voor het onderwijs over bijen. Het andere project - een speciaal leren zadel voor manege Puntenburg waardoor gehandicapte kinderen in staat worden gesteld paard te rijden - krijgt ruim 1500 euro. "Een paard geeft de gehandicapte jeugd eens per week benen", aldus een van de verdedigers van het aan te schaffen zadel. "Ze zijn dan ook even vrij van hun beperking." De voorstellen over het plegen van onderhoud aan de AED's en buitenspeeltoestellen voor Hisalis vielen af.

De kinderen waren op de vergadering voorbereid door samenkomsten op de scholen, waarbij ze werden begeleid door enkele raadsleden. Ook bezochten ze het gemeentehuis en proefden de ambiance van de raadszaal. Onder leiding van burgemeester Lies Spruit als voorzitter legde de jeugd dinsdagavond eerst duidelijk uit wat de diverse projecten inhielden, waarna de discussie kon losbarsten. De kinderen uit de hoogste groepen van De Tweemaster, De Waterval en De Lisbloem legden elkaar het vuur na aan de schenen in een poging de meeste stemmen te krijgen voor een van de projecten.

Op de vraag of de Heemtuin niet zelf zo'n bijenkast kan betalen was het antwoord ontkennende omdat het vrijwilligerswerk is. Vaststellende dat er op Puntenburg aardig wat zadels in voorraad zijn, werd geantwoord dat er onlangs drie paarden zijn overleden en de zadels aan de paarden zijn aangepast. Warm werd betoogd voor een bedrag voor het onderhoud van levensreddende AED's, maar dit kreeg uiteindelijk niet voldoende stemmen. Het gevraagde bedrag voor speeltoestellen nabij het terrein van de hockeyvereniging Hisalis vond ook weinig weerklank. Dit kreeg uiteindelijk de minste stemmen. "Als ze zoveel geld hebben voor hun accommodatie en kunstgrasvelden, moeten ze dat ook zelf kunnen betalen," was een redenering. De conclusie: een dynamische bijeenkomst waarbij zowel voor- als tegenstanders van de projecten probeerden met goede argumenten hun standpunten te verdedigen.

Uit de krant