Afbeelding

Antoon van Oostveen van toneelvereniging l'Amitié

Cultuur Sporen van Vroeger

Volgende week zaterdag wordt er weer een Herdertjestocht in Hillegom gehouden, inmiddels de vierde editie. Op twaalf verschillende locaties in Hillegom worden taferelen uit het Kerstverhaal uitgebeeld.

Deelnemers starten de route tussen 18.30 – 19.15 uur bij de Evangelie Gemeente aan de Garbialaan 2 en loopt via de St. Jozefkerk, 't Hof, de Maartenskerk, Open Hof, Villa Flora naar de St. Jozef en Martinuskerk. Een stukje openluchttoneel met hopelijk goed weer.

Deze 17de december is de 116ste sterfdag van Antoon van Oostveen, mede-oprichter van de oudste Hillegomse toneelvereniging l'Amitié, dat 'de vriendschap' betekent. Van Oostveen was schilder van beroep en richtte de toneelvereniging op met zijn vriend, de kolenboer Martien Kock. Kock werd voorzitter en Van Oostveen regisseur en grimeur. De eerste voorstelling van de vereniging werd in Flora gehouden, en voor de muzikale begeleiding werd de piano van Van Oostveen uit diens huis naar Flora gereden. Dat was niet zo'n eind, want Antoon woonde in de Hoofdstraat.

Eigenlijk was Antoon van Oostveen wapen- en rijtuigschilder, maar werd ook huis- en kerkschilder om zijn inkomen bijeen te sprokkelen. Helaas is zijn schilderwerk in de kerk hem fataal geworden. Op zondag 17 december 1900 was hij in de Martinuskerk (die in 1926 gesloopt zou worden) nog even op de steigers geklommen om het effect te zien van de engelenfiguren die hij daar has geschilderd. Echter, zijn personeel had de leuningen al weggenomen en waarschijnlijk heeft de schilder daar niet aan gedacht. Hij viel twaalf meter naar beneden en vond daar zijn einde.

Antoon van Oostveen moet een enige man geweest zijn; altijd opgewekt en zingend. Hij schreef ook heel veel muziek en had een heldere stem. Maar ook op ander gebied was hij actief. Hij had de nood van de armen gezien en daarom richtte hij een ziekenfonds op, genaamd "Hulp in Nood". En namens dat ziekenfonds is ook een grafmonument aangebracht. Van Oostveen's graf was het eerste graf op het Martinuskerkhof, waar zijn weduwe en zijn dochter ook zijn begraven.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft een actieve werkgroep Genealogie (stamboomonderzoek) en in de archieven van deze werkgroep zijn de begraafregisters opgenomen van de vier Hillegomse begraafplaatsen. Van veel grafstenen is ook fotomateriaal in het archief opgeslagen.

Vanwege het 25-jarig jubileum van de Vrienden in 2015 heeft de werkgroep Genealogie 25 portretten van markante Hillegommers samengesteld met materiaal uit het archief. Antoon van Oostveen is een van de vijfentwintig Hillegommers.

Van deze portretten is een online boek samengesteld dat gratis is in te zien via de website van de Vrienden, www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, sporen van vroeger.

Uit de krant