Afbeelding

Oevers worden onderhouden volgens beheerplan

Politiek Politiek

LISSE • In augustus is het 'Beleidsplan oevers 2019-2028' voor kennisgeving aangenomen en in september ter informatie voorgelegd aan de gemeenteraad. Besloten is om op voorhand de noodzakelijke vervanging van oeverconstructies in 2017 en 2018 uit te voeren. De gemeenteraad heeft hiervoor een krediet beschikbaar gesteld.

Door Arie in 't Veld

Het door de gemeente te beheren areaal oeverbescherming en de kwaliteit hiervan is in beeld gebracht. De totale lengte aan oevers waarvoor de gemeente onderhoudsplichtig is, bedraagt 60 kilometer. Hiervan is 32 kilometer beschermd met een oeverconstructie. Circa 5 kilometer hiervan is in matige staat en circa 7 kilometer in slechte staat. Dit brengt de nodige risico's met zich mee. Over circa 2 kilometer is dit risico als ernstig beoordeeld. Deze beschoeiingen dienen dan ook op korte termijn te worden aangepakt. Op basis van de uitgevoerde inventarisatie van de oeverbescherming zijn de oevervakken in beeld gebracht waarbij mogelijk een ernstig risico voor de omgeving en/of een reële kans op lichamelijk letsel bestaat.

In het beheerplan oevers wordt de vertaalslag gemaakt van beleid naar beheer. In het beheerplan wordt het uit te voeren beheer en onderhoud voor de korte en middellange termijn nader uitgewerkt. De oeverconstructies die in slechte staat verkeren, voldoen niet aan dit ambitieniveau en zullen worden vervangen. Deze oeverconstructies worden binnen vijf jaar vervangen in de periode 2019 tot en met 2021. De vervanging van de oeverconstructies die momenteel in matige staat verkeren is gepland in de daaropvolgende zeven jaar in de periode van 2022 tot en met 2028. Verwacht wordt dat met deze planning het ontstaan van achterstallig onderhoud in de toekomst wordt voorkomen. De kosten in 2017 en 2018 voor het aanpakken van de oeverconstructies waarbij momenteel sprake is van een hoog risico bedragen € 440.000. Voor zowel 2017 als 2018 zijn er bedragen in de begroting opgenomen van € 230.000. Deze budgetten komen nagenoeg overeen met de geraamde kosten en kunnen dan ook in de begroting worden gehandhaafd.

Uit de krant