Afbeelding

Highlights 25 jaar Vereniging Oud Lisse

Historie Sporen van Vroeger

De Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse", die in 2016 haar vijfentwintigjarig jubileum viert, is niet meer weg te denken uit Lisse. Zodra een fraai, monumentaal of beeldbepalend pand bedreigd wordt, is Oud Lisse erbij om dit te voorkomen. Als er natuurschoon met cultuurhistorische waarde in gevaar komt, doet de Vereniging eveneens haar uiterste best.

Een van de belangrijkste projecten in die 25 jaar was het uitbreiden van het aantal gemeentelijke en rijksmonumenten. Lisse telt nu maar liefst 34 rijksmonumenten en 92 gemeentelijke monumenten. Deze aantallen zijn er sinds 2008. De beschrijving van de monumenten en een foto hiervan zijn in te zien op de website van de vereniging www.oudlisse.nl. Daarnaast is er in 2010 een wandel- en fietsrouteboek langs monumentale panden door de Vereniging Oud Lisse uitgegeven, waarvan nog exemplaren beschikbaar zijn.

Station Lisse

Een ander hoogtepunt is ongetwijfeld het behoud van het station Lisse. Het station is ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Het station werd in 1905 in gebruik genomen en is nu een rijksmonument. Ook het behoud van het kantoor plus bollenschuur van Gebroeders Driehuizen moet niet worden vergeten. Dit is nu ook een rijksmonument.

Waardevolle bomen

Een belangrijk resultaat is ook de realisatie van de gemeentelijke monumentale bomenlijst in 1995. De Vereniging Oud Lisse heeft in 1992 en 1993 alle belangrijke bomen geïnventariseerd. Dit resulteerde in 1993 in een boek van Udo Hassefras met de titel 'Bomen van Lisse', uitgegeven door de Vereniging Oud Lisse. Door inspanningen van de toenmalige werkgroep Cultuurhistorie heeft dit geleid tot de bovengenoemde monumentale bomenlijst, die in 2016 vervangen is door een waardevolle bomenlijst. In 2014 is een boek in full colour van 128 pagina's uitgegeven door de vereniging met de titel 'Wandel- en fietsroutes langs monumentale bomen in Lisse'. Ook dit boek is nog steeds verkrijgbaar.

Meer highlights

Verder kunnen als highlights van de afgelopen 25 jaar Beeldbank Lisse, de uitgebreide websites www.oudlisse.nl en www.oudefilmslisse.nl en het kwartaalblad genoemd worden. Ook het digitale archief is van groot belang, evenals het fysieke archief, geschonken door vele Lissers of oud-Lissers, die de vereniging een warm hart toedragen. Er zijn in de loop van 25 jaar diverse werkgroepen met enthousiaste vrijwilligers actief geweest, wat onder andere resulteerde in een aantal boeken. Progen is een genealogieprogramma van de werkgroep Genealogie waarin duizenden Lissers vermeld staan. Ook het belang van de inloop op dinsdagmorgen in de Vergulde Zwaan aan de 1e Havendwarsstraat 4 moet niet worden vergeten.

Invloed door leden

Om als vereniging veel invloed te kunnen hebben, is het van groot belang dat er veel mensen lid zijn van de vereniging. We hebben duidelijk behoefte aan steun. U kunt zich via het mailadres hieronder aanmelden als lid. De kosten zijn maar € 17,50 per jaar. Hiervoor krijgt u bovendien ieder kwartaal een Nieuwsblad met veel informatie over geschiedenis, historische gebouwen/landschappen en personen die vroeger in Lisse woonden en werkten. Ook kunt u gratis naar de maandelijkse, interessante lezingen.

Uit de krant