Afbeelding

Nogmaals het afval

Column Arie Bombarie

We zijn toe aan hoofdstuk zoveel van het afvalboek. Het is al bijna 1 januari. Dat is namelijk de dag waarop wordt gestart met het berekenen van kosten voor het inzamelen van restafval.

Te zien is dat de inwoners hier alvast op inspelen door kasten, zolders en schuren leeg te halen, het nodige In zakken te proppen en in de bakken voor het restafval te kieperen. Desnoods wordt meerdere keren per dag gebruik gemaakt van de pas. Maar men doet dit omdat het nu nog gratis is. En geef ze eens ongelijk.

Daarmee is de kous nog niet af. Zo was er de mededeling dat er een proef wordt gestart met het in/verzamelen van gft-afval voor de flatbewoners en is het ook duidelijk dat er flatbewoners zijn die zich weinig aantrekken van de nieuwe voorschriften. Om de haverklap zie je bij sommige flats dagelijks groeiende bergen afvalzakken naast de containers en in extreme gevallen bevinden zich daaronder ook nog zaken als wasrekken, kinderbadjes en ander materiaal dat op de gemeentewerf ingeleverd dient te worden.

Het hangt echter wel als een zwaard van Damocles boven het systeem, want als de pasjes niet werken of de bakken vol zijn, hoef je er als goedwillende afvalscheidende gemeente er niet op te rekenen dat men die zakken mee terug neemt naar huis. Die worden dan ergens gedumpt en op Facebook is al geconstateerd dat er vuil in de bermen is gestort. Onnodig natuurlijk, want met een beetje goede wil is dat makkelijk en gratis in de bakken te proppen. Nu nog gratis dus, maar dat gaat veranderen.

Vanaf 1 januari gaat het inleveren van elke zak restafval 1,55 euro per zak kosten. Dat lijkt een schijntje als je ziet wat je als huishouden aan GFT, plastic en papier via de bakken wegwerkt, Maar dat is alleen volgend jaar. In de jaren daarna wordt de prijs voor een zak restafval jaarlijks verhoogd en zullen de vaste lasten per inwoner gaan stijgen. De gemeente wil kostendekkend werken omdat onder andere het loon van de vuilophalers omhoog gaat en dat moet ergens van betaald worden. Alles goed en wel, maar zo ongeveer half leverend Nederland rekent voor alle mogelijke goederen en diensten meer geld. Om het maar niet te hebben over het water, gas en elektriciteit waarvan de bedragen fors zijn gestegen door het doorberekenen van de precariorechten. Gezegd hebbende dat we op alle mogelijke fronten met prijsverhogingen (wat te denken van de zorgverzekering bijvoorbeeld) te maken hebben, zal de situatie voor veel ouderen toch wel een beetje link worden. Vooral voor diegenen die AOW en een klein pensioentje of geen pensioen ontvangen. Ofwel: voor de zoveelste keer wordt die groep geducht in de portemonnee geraakt zonder dat de inkomsten op welke wijze dan ook worden verhoogd.

Ook is bekend dat de gemeente wil trachten op scholen de jeugd te overtuigen van het belang van afvalscheiden. Een goed initiatief, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar toch: het laatste hoofdstuk van het vuilafvoerboek is ongetwijfeld nog niet geschreven. We moeten oppassen dat het streven naar perfecte scheiding niet uitmondt in negatieve resultaten, want dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Uit de krant