Afbeelding

Historisch erfgoed in Hillegom: waakt u met ons mee?

Historie Sporen van Vroeger

Bij de columns van "Sporen van vroeger" plaatsen wij beeldmateriaal dat de tekst ondersteunt. Bij deze column is dat eigenlijk andersom. Wie naar het plaatje kijkt dat deze column vergezelt, zou kunnen denken dat de schrijver zich heeft gewaagd aan een stukje moderne tekenkunst. Er is echter niets moderns uitgebeeld – het is juist een uitbeelding van de Hillegomse historie.

Het plaatje is een uitsnede van een kaart van Hillegom, waarop al het historische erfgoed binnen het dorp is gemarkeerd. De verschillende kleuren staan voor categorieën erfgoed. Zo staan de groene blokjes voor parken en tuinen, de rode blokjes markeren landschappen en de lichtbruine blokjes tonen bijzondere panden.

Bij de kaart hoort een Lijst Historisch Erfgoed die door de Vrienden van Oud Hillegom is opgesteld. In totaal bevat de lijst 47 vermeldingen in 10 categorieën door heel Hillegom. Dat zijn in veel gevallen echt geen monumenten, maar plekken die iets laten zien van de rijke geschiedenis van ons dorp – gewoon bij u en ik om de hoek.

Onze stichting heeft als doel het behouden, zo nodig herstellen en verbeteren van natuur, landschap, woonomgeving, monumenten en beeldbepalende panden in Hillegom. Zo'n Lijst Historisch Erfgoed dient om al die elementen goed op het netvlies te houden.

Een tweede stichtingsdoel is om het besef te bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is. Dat doen we door die rijkdom aan historisch erfgoed steeds opnieuw onder de aandacht te brengen. In onze publicaties, maar ook tijdens onze activiteiten en steeds vaker op uitnodiging van de gemeente om mee te denken over allerlei vraagstukken die betrekking hebben op ons dorp. Zo is dit jaar de werkgroep Ruimtelijke Ordening opgericht die actieve input levert bij het meedenken over de inrichting van Hillegom.

De Vrienden bestaan uit meer dan 50 vrijwilligers die binnen de vele werkgroepen, vorm geven aan de taken die wij op ons nemen. Elk heeft een eigen interesse, voorkeur of deskundigheid die op een mooie manier inzetbaar is. Eigenlijk is er voor iedereen die iets zou willen betekenen voor Hillegom, een vrijwilligersactiviteit te vinden bij de Vrienden. Het is beslist de moeite waard om eens langs te komen op een van de dinsdagavonden in het Maartenshuis aan het Kerkplein 1 en te kijken of onze gezellige groep aansluit bij uw interesses en beschikbare tijd.

Maar ook wie niet beschikbaar is voor vrijwilligerswerk, kan een bijdrage leveren aan het bewaken van ons historische erfgoed. Door oog te hebben voor, en te houden op, de eigen leefomgeving. En bij de Vrienden een signaal te geven wanneer u denkt dat het historische erfgoed bij u in de buurt bedreigd wordt. Zo bewaken we samen de Hillegomse geschiedenis.

De Lijst Historisch Erfgoed en de bijbehorende kaart zijn in te zien via de website van de Vrienden, www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Historisch Erfgoed, Lijst Historisch Erfgoed. De digitale versie van deze column vindt u onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant