Burgemeester Spruit memoreerde aan de invoering van het nieuwe afvalsysteem. | Foto: Arie in 't Veld
Burgemeester Spruit memoreerde aan de invoering van het nieuwe afvalsysteem. | Foto: Arie in 't Veld

Burgemeester breekt lans voor duurzaam denken

Politiek

LISSE • In haar maandagavond gehouden nieuwjaarstoespraak brak burgemeester Lies Spruit een lans voor nog duurzamer denken.

Door Arie in 't Veld

"Zo is er dan nu toch echt de sloop van de Hobahohallen. Ik weet niet hoe het u verging, maar ik vond het een hele confrontatie. Het dorpsaanzicht verandert fundamenteel. Het gebied krijgt een nieuwe toekomst met woningen voor mensen die graag naar het centrum van Lisse willen verhuizen of willen komen wonen. Bij de bloementuin De Keukenhof staat een aantal ontwikkelingen in het teken van verduurzaming. Een nieuw entreegebouw, duurzaam gebouwd en goede parkeervoorzieningen, zodat we de nationale en internationale gasten in ons dorp kunnen verwelkomen. De Flower Science cafés zijn een steeds groter succes met als klapstuk het in december met de Greenport Duin- en Bollenstreek samen georganiseerde congres in Floralis over duurzamere manieren van telen in de bollen-en sierteelt. Er gloort ook voor deze sector een duurzamer perspectief.

We denken meer na over wat effecten zijn op de lange termijn, voor volgende generaties. We willen met elkaar meer toekomstbestendige beslissingen nemen. We richten onze plannen daar meer naar in. Ik zie en merk dat dit nieuwe energie geeft. Niet alleen voor een klein groepje in de voorhoede, maar door alle lagen van de samenleving heen. Een goed voorbeeld daarvan is de wijziging van ons afvalsysteem. Vanaf 1 januari is het nu echt van start. De hoeveelheid restafval moet drastisch omlaag. Voor het milieu en voor de portemonnee. De verwerking van restafval kost veel geld, terwijl andere afvalstromen geld kunnen opleveren. Goed sorteren loont. Ondanks kinderziekten en het gemopper hier en daar verdienen de organisatoren volgens mij een groot compliment voor de wijze waarop een en ander gestalte krijgt."

Het gemeentebestuur wil in 2017 samen met ondernemers, verenigingen en inwoners nadenken over de toekomst van Lisse. Spruit zei dat Lisse een mooie gemeenschap heeft die samen feest viert, een heel scala van activiteiten voor de bevolking organiseert, vrijwilligerswerk op vele plekken doet en waar nodig voor elkaar zorgt.  "We moeten er wel goed voor blijven zorgen dat er niemand uit de boot valt en dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Binnen het sociaal domein is afgelopen maanden gesproken met inwoners, cliënten en organisaties om dat ook werkelijk te realiseren. 2016 was ook het laatste jaar dat Lisse een eigen ambtelijke organisatie had. De gemeente Lisse blijft zelfstandig, houdt een eigen gemeentebestuur, een eigen gemeentehuis en een eigen website. De ambtelijke krachten van Hillegom, Lisse en Teylingen zijn vanaf 1 januari echter gebundeld."

De burgemeester zei ook dat de opdracht om met de inwoners in gesprek te gaan in praktijk is gebracht en misschien wel de moeilijkste opdracht van de afgelopen jaren was. Zoals het overleg met inwoners over de vraag of er wel/niet ruimte was voor een azc in Lisse. "Eerst luisteren, dan argumenten wegen en uiteindelijk besluiten. Het was de kans voor inwoners om zich te laten horen. De gesprekken waren niet altijd even makkelijk, maar ik ben ontzettend trots op de wijze waarop we dat met elkaar gedaan hebben. Bijna 1000 inwoners hebben de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen. En dan nog alle reacties via mail, telefoon en sociale media. De een wilde niets van een azc weten, de ander stond al klaar om hulp te bieden. Niet iedereen zal tevreden zijn geweest met de uitkomst, maar uiteindelijk zag het gemeentebestuur voldoende draagvlak voor de komst van een azc voor 5 jaar. Het is niet zover gekomen, maar de discussie was respectvol en waardevol."

Uit de krant