Afbeelding

De Hillegomse archeologie van de toekomst

Historie Sporen van Vroeger

Zo'n tien jaar geleden beleefde Hillegom de komst van de kabeltelevisie, internet en telefoneren via de glasvezel. Ruim 7.400 woningen werden voorzien van een aansluiting en dat hebben we geweten. Alle stoepen in het dorp gingen open, en ook vele voortuinen moesten eraan geloven om de glasvezel naar de woning te brengen. En vervolgens van de voordeur naar de aansluiting van de Kadaka, het kastje dat alles kon. Lijbrandt Telecom realiseerde vervolgens een marktaandeel van 84%.

Overigens waren niet alle Hillegommers gediend van een dergelijke aansluiting. Wie in een huurhuis woonde en geen aansluiting wenste, kon nog weleens op een stevige discussie worden getrakteerd door afgevaardigden van de verhuurder. Maar iedereen mocht zelf beslissen of er wel of geen aansluiting kwam, ook als je "slechts" de huurder was en niet de eigenaar.

De tijd vliegt, want tien jaar later hebben alle Lijbrandt-abonnees een alternatief moeten zoeken voor de doorgifte van de signalen voor tv, internet en de vaste telefonie. Formeel zou inmiddels geen doorgifte meer zijn via de glasvezel.

Het werd nog even spannend toen de Hoftuin werd omgespit

Het is te hopen dat alle Hillegommers inmiddels signaaldoorgifte hebben via de nieuwe provider van ieders keuze. Die glasvezelkabels liggen nu werkloos in de Hillegomse bodem. Misschien worden die kabels in de verre toekomst nog eens boven aarde gehaald: wat zou de opgraver daarover denken?

In Hillegom is nagenoeg alle grond al eens omgewoeld. Er zijn dan ook geen grote archeologische vondsten meer te verwachten. Het werd nog even spannend toen de Hoftuin omgespit werd en de betonnen vijverbak werd verwijderd.

Werd daar nu ineens een geheime gang van de Hoftuin naar de Maartenskerk ontdekt? Waren dat dan toch geen sprookjes of Hillegomse folklore? Maar nee, het bleek een oude rioolgang. Jammer, vonden veel mensen – zo'n spannende vondst zou best op prijs gesteld worden. En anderhalf jaar daarvoor werden nog bielzen boven aarde gehaald van de trambaan van de Blauwe Tram, bij de renovatie van de Leidsestraat.

Veel oude Hillegommers konden zich nog herinneren dat de trams door Hillegom reden en veel mooie verhalen werden rondverteld door de plaatselijke senioren. Ook bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom werden herinneringen opgehaald aan hoe dat wel vroeger ging – het wisselen van de trambaan en het indrukwekkende remisegebouw aan de Weeresteinstraat ter hoogte van de Prinses Irenelaan. Overigens hebben vrijwilligers van de Vrienden mooie foto's gemaakt van het opgraven van de bielzen uit de Leidsestraat.

De Vrienden van Oud Hillegom hebben aan veel archeologische "expedities" in Hillegom meegedaan. En hoewel de gevonden schatten in sommige opzichten bescheiden te noemen zijn, geven zij toch een beeld van wat zich vroeger allemaal in Hillegom afspeelde. Een wisselende selectie van die schatten is te zien in de vitrinekasten van de Vrienden in het Maartenshuis, in fullcolour én in 3D. Kom maar eens om een dergelijk beeld bij een van de huidige kabelproviders in het dorp.

Uit de krant