Afbeelding

Roeland den Breejen politicus van het jaar 2016

Algemeen Politiek

LISSE - Roeland den Breejen is uitgeroepen tot politicus van het jaar 2016. Dat werd maandagavond bekendgemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente.

Volgens de jury, bestaande uit Arie in 't Veld, Paul de Vlieger, Ed Olivier, Irene Weterman en Joep Derksen, hebben de volgende drie politici zich in 2016 buitengewoon onderscheiden: wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie), fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) en Kees van der Zwet (CDA). Deze perscommissie was het er na enkele bijeenkomsten over eens dat Den Breejen tot politicus van het jaar zou worden uitgeroepen. Hetgeen dus ook gebeurde. Hij ontving als politicus van het jaar de Ine Elzingaprijs: een penning vervaardigd door Frans en Truus van der Veld en vernoemd naar de veel te vroeg gestorven Lissese journaliste.

Ed Olivier, die de aanwezigen toesprak, belichtte kort de verrichtingen van enkele raadsleden in het afgelopen jaar. "Eén belangrijk onderwerp staat diep in het geheugen van iedere politicus gegrift. We weten natuurlijk allemaal wat dat is.... de regenboogvlag van Maarten Magielse! Hij vond het een goed idee, om de regenboogvlag uit te hangen op 11 oktober, de internationale Coming Out Day. Wij ook. Een steuntje in de rug voor homo's, lesbiennes en transgenders, maar in Lisse worden die niet vervolgd, gediscrimineerd of geterroriseerd. Dus hoeven we er niet aan mee te doen, net zomin als aan Warme-truiendag. Teylingen en Oegstgeest staken de vlag gelukkig wel uit. Wat ons betreft: volgend jaar een nieuwe kans. Tolerantie en respect; daar moeten we meer van hebben. Het is toch niet zo dat ze halfbloot op kleine bootjes in de Greveling willen gaan dansen? Dan zou je met Ad van Zelst nog kunnen zeggen: we doen toch mee met warme truiendag.

Waar is Martijn Tibboel? Hebt u ook een beetje medelijden met hem? Wij eerlijk gezegd wel. Tijdens een presidiumvergadering trok Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) fel van leer tegen hem. Had hij nu als raadslid of als winkelier gepleit voor extra parkeerplaatsen aan de Haven? Een feitenonderzoek door burgemeester Lies Spruit was nodig om vast te stellen dat Tibboel niets fout had gedaan. Daar zit je dan met je goede parkeergedrag! Maar dan nog, Guus…Wat maakt het uit. Martijn Tibboel is van de VVD. Bij die partij pleiten ze zelfs in hun slaap nog voor parkeerplaatsen.

Ah, Lies Spruit; zij is officieel geen politicus en dus geen kandidaat voor de Ine Elzingaprijs, maar passeert vanavond toch even de revue. Onder haar leiding is het tijdens de gemeenteraadsvergaderingen nooit een zooitje. Hooguit het 'bij elkaar geraapte zooitje' waar Guus Mesman mee bedoelde dat raadsleden ook maar mensen zijn. Lies loodste Lisse voorbeeldig door onze eigen vluchtelingencrisis.

Interessant en nuttig bovendien: het Flora en Fauna-onderzoek bij de MVO Luciaschool, zeker als je er op tijd mee begint. Adri de Roon gaf eerst de huismus, toen de vleermuis en tenslotte de gierzwaluw de schuld van de vertraging van de nieuwbouw van de Sint Jozefschool. Maar het lag aan twee andere vogelsoorten, helaas wat minder zeldzaam: de klungelende ambtenaar en de slecht oplettende wethouder. Er zijn politici voor minder vertrokken, maar De Roon zit er nog; dat is ook een compliment waard. 

Even de administratie bijwerken… Gerrit Mijland. Lekker kort en bondig. Pluspunt is dat hij als enige CDA'er voor de Regenboogvlag stemde. Rob van Reisen; na zijn nominatie voor de politicus van het jaar weinig meer van gehoord.

Is wethouder Cees Ruigrok al bij u langs geweest om excuses aan te bieden. Nee? Dan zit u waarschijnlijk in de route van dit jaar. Cees is de enige wethouder die de moeite nam om een luchtfoto van het toekomstige asielzoekerscentrum op zijn kamer te hangen. We kunnen er altijd nog een Flower Science Center van maken. Cees participeert zich helemaal wezenloos; plant een boom, snoeit er een paar horizontaal en is bijvoorbeeld in een dansschool net zo Welkom als bij de actiegroep Heemskerkplein moet blijven. Maar Cees, toen je zei dat asielzoekers het beste in de regio konden worden opgevangen, waren de buurgemeenten daar niet erg blij mee.

Er wordt bij Nieuw Lisse veel gelachen, vooral door fractievoorzitter Rob Veldhoven. Maar volgens ons doen de leden van Nieuw Lisse iets té gemakkelijk over het politieke raadswerk. Pas maar op, want volgend jaar zijn er al weer gemeenteraadsverkiezingen en Wim Slootbeek (VVD) zou weleens een goede wethouderskandidaat kunnen zijn. Complimenten zijn op hun plek voor John de Bruin; een degelijke commissievoorzitter. Hij manifesteert zich niet hinderlijk als ondernemer, wat je over Martijn Tibboel van de VVD weer niet kunt zeggen."

Uit de krant