Afbeelding

'Nieuwjaarsbal' burgemeesters geopend

Column Notenkraker

Het is goed om vooruit te kijken naar 2017 en vooral optimistisch te blijven. Je leven te leiden in vrijheid zoals we dat gewend zijn.

Degenen die de speeches van de burgemeesters tijdens de Nieuwjaarsrecepties in onze streek gevolgd hebben kunnen daar over mee praten.

Schuifelen en walsen

Het Nieuwjaarsbal van de burgemeesters is geopend. Burgemeesters schuifelen met pasjes tussen samenwerken en fuseren in de richting gemeentelijke herindeling. Die lijkt nodig ook al is wetenschap daar nog niet uit. Maar toch, het spel is op de wagen, het 'Nieuwjaarsbal' voor plaatselijke bestuurders is geopend. Gemeentes flirten en dansen met elkaar voor het goede doel: samenwerken of fuseren want met alleen aan kant blijven staan wordt je als gemeente in deze tijd van schaalvergroting al snel een muurbloempje dat niet meer meetelt.

Benieuwd wie er danst met wie op dit moment? In Lisse opende burgemeester van Erk van Hillegom het bal met een mooie, harmonieus uitgevoerde HLT- Samen wals met zijn vrouwelijke collega's Spruit van Lisse en Breuer van Teylingen aan zijn zijden. In het gemeentehuis vierden zij terecht de start van de gefuseerde ambtelijke organisatie van Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT-Samen). Dichtbij de burger, Toekomstgerichtheid en Samen sterk vormden de driekwart maat van deze wals. De handtekeningen waren gezet, drie zegels van marsepein op de grote taart gelegd die de eenheid van de nieuwe organisatie symboliseerde. Vervolgens werd meteen het mes erin gezet en de taart gedeeld met de aanwezige genodigden. De ambtelijke fusie was geslikt, nu aan de slag. Inzet van deze operatie is 3K + S. Dat betekent: kwaliteit van dienstverlening omhoog, kwetsbaarheid verminderen, kosten omlaag en strategischer opereren in de Regio Duin- en Bollenstreek en in bestuurslagen daarboven. Waarheen dat leidt bezien we later in 2019, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Geen passie en harmonie

Maar er werd nog meer gedanst op het bestuurlijke Nieuwjaarsbal, althans, daartoe aanzoeken gedaan. Burgemeester Goedhart van Noordwijkerhout voelde wel wat voor een dansje met collega Rijpstra van Noordwijk om zo een fusie tussen beide gemeenten aan te prijzen, ze waren beiden alleen over gebleven nadat ze het dansclubje 'HLT-Samen' hadden verlaten. Echter, Burgemeester Rijpstra was niet zo gecharmeerd van dit aanzoek. Het leidde tot een krampachtig uitgevoerde tango waarbij niet duidelijk werd wie deze dans wilde leiden. Geen passie en harmonie, niet om aan te zien. Misschien moeten ze zich toch maar weer aansluiten bij het 'HLT –Samen' dansclubje en gewoon mee walsen. Met zijn vijven en af en toe "varié" roepen. Dat is minder moeilijk en bovendien veel leuker met twee dames erbij? Daar zit ook meer muziek in, lijkt mij. En als het niet bevalt? Ach, zo lang hebben beide heren toch niet meer te gaan?

Gemeente Bol en Duin

Ik zie het eigenlijk wel voor me die vijf 'bol en duin' gemeenten samen: ruim 120.000 inwoners, mooie bestuurlijke schaal, mooie samenhang op historisch, economisch, toeristisch, sociaal en cultureel gebied. De Gemeente Bol en Duin, de renaissance van onze streek. Blijven dansen zou ik zeggen. En met zijn vijven, voor het bestuurlijke bal 2017 voorbij is.

Take this waltz, het is nu of nooit.

Uit de krant