Afbeelding

Het uur U nadert

Column Arie Bombarie

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de winter doet nog steeds verwoede pogingen om te gaan overheersen, maar binnen drie maanden is het maart.

1 Maart wel te verstaan. Dan is het moment aangebroken dat stichting in oprichting 'Uitspanning De Oude School' zich op het gemeentehuis zal moeten melden met een goed onderbouwd plan voor het hergebruik van de voormalige openbare basisschool aan de Heereweg. Inclusief een gedegen financiële onderbouwing van de plannen. Nou weten we net als de vorige keer nog niets over de werkelijke invulling. Wel staat vast dat de stichting als douceurtje (nou ja '-tje') 10.000 euro uit de gemeentekas kreeg om een expert in te schakelen die de financiële toestanden uit kon zoeken. Dat is natuurlijk mooi meegenomen en kan tot betere resultaten leiden dan in de vorige presentatie. Daarvan zei onder andere CDA-raadslid Kees van der Zwet: "Hier kan ik niks mee." Dat zo zijnde is het de vraag of er zo plots in de buidel moest worden getast om dat financiële aspect goed uit te zoeken. Maar de kaarten liggen nu eenmaal zo en bieden wellicht perspectief voor verenigingen en instellingen die ook dergelijke ondersteuning zoeken.

In elk geval mag je hieruit opmaken dat het de gemeente wat waard is als de stichting met een goed en goed doorrekend plan weet te komen. Dan wordt men eindelijk verlost van dit gigantische pijndossier dat al een jaar of twaalf aan de orde is. Veel plannen, veel vallen en opstaan, veel ontwerpen en met ontslagen van architecten en wethouders tot gevolg. Veel gedoe dus, maar nog altijd geen plan. Dat wil zeggen tot 1 maart.

Intussen is de stichting in oprichting via onder andere Facebook een actie gestart om de mening van de bevolking te peilen met een intentieverklaring. Daarin wordt de ruimte gegeven om te stellen dat men het initiatief een warm hart toedraagt; men vrijwilliger wil worden; of vriend of partner; men een ruimte wil huren en eventueel een dienst wil afnemen; of dat men wil dat de initiatiefnemers stoppen. De initiatiefnemers gaan er dus tegenaan en probeert het draagvlak onder de bevolking zo groot en breed mogelijk te maken. Maar het moet dus allemaal wel wat snel, want het is zo 1 maart.

En als we raadslid Guus Mesman moeten geloven zijn er anders andere initiatieven die in beeld komen. Ik weet niet of dat een verkapt soort dreigement is om de zaak een beetje aan te sporen, maar ik kan me geen andere initiatieven voorstellen dan dat men anders op dit gebied woningen wil bouwen. Dit had dus ook best wel wat duidelijker gemogen.

In Sassenheim doet men het overigens anders. Daar heeft de gemeente Teylingen besloten voor een hele euro een voormalige peuterspeelzaal aan de Stichting Oud Sassenheim te verkopen. Een zaal die al een aantal jaren leeg staat en dus nu een nieuwe en goede bestemming krijgt. Nou is een peuterspeelzaal wel heel wat anders dan een hele school plus gymnastieklokaal, maar de uit 1885 daterende oude school aan de Heereweg biedt wat dat betreft ook uitdagingen. Zonder namen en voorbeelden te noemen. Het is maar net hoe bij de tijd men is. En over tijd gesproken: kun je je afvragen wanneer de geruime tijd geleden op het Vierkant door een bierwagen platgereden klok terug komt. Of vindt men het wel goed zo…?

Uit de krant