Afbeelding

Aantal daklozen in Lisse nog niet bekend

Politiek

LISSE n Het college van B en W heeft nog geen zicht op het aantal daklozen dat Lisse mogelijk telt. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van het CDA.

Het CDA stelt dat vooral de zogenoemde spoedzoekers tussen wal en schip dreigen te vallen door gebrek aan opvang. Daarom heeft de CDA-fractie enkele vragen gesteld over de opvang van 'technisch' daklozen.
"In de opvangvoorzieningen van de Binnenvest in Leiden worden feitelijk daklozen opgevangen, die in de afgelopen 3 jaar binding met de regio hebben gehad en een legale status hebben. Als mensen geen enkele binding hebben gehad in de afgelopen 3 jaar met welke regio in Nederland dan ook, worden zij ook opgevangen. Daklozen uit de regio kunnen worden opgevangen in dag- en nachtopvang Nieuwe Energie, de jongerenopvang als zij onder de 27 zijn of de crisisopvang als het om gezinnen gaat of om alleenstaanden die een contra-indicatie hebben eveneens voor opvang in Nieuwe Energie. Op grond van het nieuwe beleidskader Maatschappelijke Zorg richten wij ons nu steeds meer op preventie van dakloosheid. De gemeente Leiden en de Binnenvest experimenteren in dat kader met diverse vormen van lokale opvang, maar ook met constructies als de omklapwoning. Dit is iets wat we in Lisse gaan onderzoeken, wat wenselijk is voor onze gemeente", aldus het college.

De verantwoordelijkheid voor de opvang van daklozen uit Lisse ligt volgens het college nu nog formeel bij de gemeente Leiden. De verantwoordelijkheid voor de preventie van dakloosheid en voor de begeleiding van mensen die uitstromen uit de opvang ligt al lokaal.

Uit de krant