Afbeelding

Lokale politiek: professioneel en betrokken?

Column Notenkraker

Bij dagelijks zoveel nieuws vraag ik me steeds vaker af: is dit nou echt of is dit nep? Maar ook, is dit klein of groot nieuws? Het is maar hoe je het bekijkt.

Zo een 'kleinigheidje' was het persberichtje van de drie gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen samen (HLT Samen) over nieuwe verkiezingsborden. Voor mij was dit het eerste gezamenlijke persbericht met het 'HLT Samen' logo erop sinds de ambtelijke fusie van deze drie gemeenten per 1 januari 2017. Het betrof de mededeling dat Hillegom en Teylingen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen gebruik gaan maken van moderne voorbedrukte verkiezingsborden. Vrijwilligers van politieke partijen hoeven dus niet meer op pad met plaksel en kwast. Bovendien, de borden krijgen een professionelere uitstraling dan de oude plakborden doordat alle posters in hetzelfde formaat worden afgedrukt. Zo wordt ook voorkomen dat posters over elkaar worden geplakt, van het bord worden getrokken of worden losgetrokken. Vrijwilligers dus overbodig; we pakken het professioneel aan. Het leek me wel wat, zeker in vergelijking met de tijd dat de vrijwillige plakkers van de politieke partijen nog met de fiets op stap gingen. Keukentrap over de schouder, een rol posters onder de snelbinder, een emmer lijm met kwast aan het stuur die driftig heen en weer slingerde bij elke bocht. Bij de emmer links aan het stuur was een bocht naar rechts veel gevaarlijker dan een bocht naar links. En omgekeerd natuurlijk. Vrijwillige plakkers werden door het partijbestuur dan ook geïnstrueerd om geen rare bochten te maken. Vrijwilligers waren bovendien niet te beroerd om inspectierondjes te fietsen om ingetekende Hitler-snorretjes of afgescheurde oren op de poster van hun lijsttrekker ongedaan te maken. Maar ineens zag ik in het persbericht dat Lisse is weggelaten en dat daar niets over wordt vermeld in het persbericht. Dat opmerkelijke feit deed er kennelijk even niet toe. Maar toch, is het eerste scheurtje in de HLT Samenwerking afgeplakt in het persbericht? Dat intrigeerde mij. Dus maar even nagevraagd. Wel, Lisse heeft besloten niet mee te doen met deze modernisering, punt. Dat intrigeerde me opnieuw. Dan maar mezelf afgevraagd wat de reden kon zijn dat het zuivere handwerk van klimmen, plakken en controleren aan de vrijwilligers van de politieke partijen zelf wordt overgelaten. Politieke partijen draaien immers grotendeels op vrijwilligers. Hillegom en Teylingen hebben echter toch anders besloten. Maar wie heeft dat eigenlijk besloten? De gemeenteraad, het College van B&W, de ambtenaren afzonderlijk of HLT Samen? Niets daarover in het persbericht. Zijn het de politieke partijen zelf geweest? In verkiezingstijd worden die altijd wat zenuwachtig wanneer verkiezingsborden, microfoons, camera's en borden tevoorschijn komen. Dus ik kan me dat voorstellen.

Een pot nat, die lijsttrekkers

Maar terug naar de nivellering van de grootte van de posters vanwege de professionelere uitstraling. De perceptie van 'een pot nat die lijsttrekkers' bij de kiezer wordt hierdoor gevoed. Geen nep professionele uitstraling van verkiezingsposters maar echte professionaliteit en zichtbare betrokkenheid in de gemeenteraad kan de lokale politiek weer een kloppend hart geven.

Goed gedaan Lisse, kloppend hart van HLT Samen, en op het juiste moment.

Uit de krant