Afbeelding

Bijzondere geboorten in Hillegom

Historie Sporen van Vroeger

Dinsdag 31 januari is het 79 jaar geleden dat het land verblijd werd met de geboorte van Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Eigenlijk zou het gedurende de periode dat Beatrix Koningin was op deze dag Koninginnedag zijn, ware het niet dat Beatrix bij haar aantreden bepaalde dat 30 april Koninginnedag zou blijven. Als eerbetoon aan haar moeder, maar misschien ook wel omdat 31 januari geen prettige dag is voor allerlei volksspelen in de buitenlucht.

De geboorteakte van prinses Beatrix werd meteen in de krant Het Vaderland gepubliceerd. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft echter een computerprogramma met de gegevens van de geboorteaktes uit Hillegom van 1811 t/m 1914. In dit programma zijn onder andere de geboorteadressen en de beroepen van de ouders opgenomen.

In die database zijn allerlei gegevens terug te vinden en tellingen te verrichten, bijvoorbeeld van bijzondere geboorten in Hillegom. Bijvoorbeeld meerlingen, die in vroeger tijden veel minder voorkwamen dan tegenwoordig. In voornoemde periode zijn 178 tweelingen geboren, twee echtparen kregen zelfs drie tweelingen, en één echtpaar niet minder dan vier tweelingen.

In deze periode werd één drieling geboren, op 8 augustus 1873 tussen 04.00 en 04.30 uur werden Petronella, Wilhelm en Neeltje Beukers geboren, kinderen van Frederik Beukers en Geertje Knip. Helaas was de medische zorg voor pasgeborenen in 1983 lichtjaren verwijderd van wat die nu is. Alle drie de kindjes zijn helaas dezelfde maand nog overleden, op 20, 24 en 29 augustus.

Het verhaal van deze drieling is opgetekend in de online publicatie "25 Hillegommers, 25 verhalen", een verzameling die door de werkgroep Genealogie van de Vrienden van Oud Hillegom is samengesteld uit allerlei gegevens van bovengenoemde database. Ook heeft de werkgroep een grote verzameling geboortekaarten, trouwkaarten, bidprentjes, herdenkingskaarten, overlijdensadvertenties en dankbetuigingen in het archief.

Inloopavonden

Wie iets wil terugzoeken over de eigen familiegeschiedenis, is van harte welkom tijdens de inloopavonden van deze werkgroep. De eerstvolgende inloopavonden zijn op donderdag 9 februari en woensdag 1 maart, vanaf 19.00 uur in het Maartenshuis achter de Maartenskerk, Kerkplein 1. Er is een lift aanwezig. Daarnaast is iedereen van harte welkom tijdens de normale openingstijden van de Vrienden, op dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en op iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger. Het online boek "25 personen, 25 verhalen" is terug te vinden onder Publicaties, Online publicaties.

Uit de krant