Afbeelding

Raadsvergadering afgelast, eerste wethouderloos tijdperk?

Column Notenkraker

In Hillegom vervalt door gebrek aan agendapunten de vergadering van de raadscommissie van 9 februari. Om dezelfde reden is er op 23 februari geen raadsvergadering.

Aldus een persbericht van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen (HLT) samen. Opmerkelijk, kennelijk is ruim een maand na de start van de gefuseerde ambtelijke organisatie HLT Samen al zo efficiënt samengewerkt dat de gemeenteraad langzaam overbodig wordt.

Lege agenda's en vergaderstoelen. In Hillegom althans. Maar als dit in dit tempo zo doorgaat gaan we nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 van drie naar één gemeenteraad, college van B&W, griffier en gemeentesecretaris. Goede timing, want dan kan ook de kiezer zich daarover uitspreken: HLT samen of apart? Een belangrijk punt voor die verkiezingen want waar zouden die anders over moeten gaan bij gebrek aan onderwerpen? Voor het eerst een Wethouderloos Tijdperk in de geschiedenis van Hillegom? Net als het eerste Stadhouderloos Tijdperk tussen 1650 en 1675 in het begin van de Republiek van der Zeven Verenigde Nederlanden. De geschiedenis leert ons hoe dat is afgelopen. Regenten en Prinsgezinden bevochten elkaar hevig. Maar de macht ging niet terug naar het volk. Tsja, waar kom ik uit met mijn verhaal? Eerst mijn pen maar eens indopen voordat die ook opdroogt.

Een raadsvergadering afgelast bij gebrek aan agendapunten. Dat betekent dus ook dat er geen voorstellen aan de raad kunnen worden gedaan door het College van B&W. Waarom eigenlijk?

Dus in de Besluitenlijst van de Hillegomse B&W vergaderingen in 2016 zitten neuzen. Die staan op de website. Heel informatief, een aanrader, geeft een aardig beeld van wat B&W zoal wel en niet doet. Ook veel lopende zaken en activiteiten die de commissie- of gemeenteraadsvergadering niet halen.

Tijdens dit snuffelen zocht ik eigenlijk ook naar het B&W besluit over de locatiekeuze Leerwinkel voor het IKC Leerwinkel/Jozef waartegen nu bewoners in Meer en Dorp te hoop lopen.

Die worden namelijk voor de tweede keer in korte tijd overvallen met een veel te groot bouwplan voor die locatie Leerwinkel met grote gevolgen voor veiligheid, kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving. Die locatie schijnt (volgens onbevestigde berichten) op basis van een locatiestudie door D'66 wethouder Snuif aangewezen te zijn toen zij nog de portefeuille onderwijs had. Maar dat B&W besluit heb ik nog niet kunnen vinden. Ik vond wel in die B&W besluiten dat CDA wethouder van Trigt van onderwijs, communicatie en burgerparticipatie op 29 november 2016 de Stuurgroep nieuwbouw IKC Leerwinkel/Jozef bijwoonde, en dat hij op 13 december 2016 met de bouwheer van daar IKC Leerwinkel/Jozef een constructief gesprek heeft gevoerd.

Vijf weken later presenteerde hij het bouwplan voor die locatie Leerwinkel aan de bewoners uit de buurt. Over het bouwplan kon gepraat worden, over de locatie niet. Daar was al over besloten zo blijkt ook klip en klaar uit de brief van 21 september 2016 aan de omwonenden. Maar door wie? Door ambtenaren zo lijkt het. Zodoende werden de bewoners uit de buurt en zelfs enkele aanwezige fractievoorzitters zichtbaar voor een voldongen feit gesteld. Hoezo wethouder van communicatie en burgerparticipatie?

Op 23 februari is er geen raadsvergadering. Die is afgelast wegens gebrek aan agendapunten. Nou, ik weet er nog wel een…

Uit de krant