Afbeelding

Actie om drugsgebruik jongeren tegen te gaan

Politiek Politiek

LISSE - Het college van B en W wil actie ondernemen om drugsgebruik tegen te gaan, met name bij jongeren.

Door Arie in 't Veld

In 2014 zijn er zorgen ontstaan over drugsgebruik van jongeren in Lisse. Met name bij jongerencentrum ?De Greef was er een groep jongeren die experimenteerde met alcohol en verdovende middelen. Na het oplossen hiervan heeft burgemeester Spruit onderzocht of dit een incident was of dat drugs in Lisse meer problemen geven dan gemiddeld in andere gemeenten. Met vele instanties, zoals de GGD, werd overlegd en de hulpverlening bleek goed georganiseerd. Maar ouders waren bezorgd en hadden gemeld dat ook op andere plekken in Lisse drugs werden gebruikt. Er zou zelfs sprake zijn van drugshandel in de openbare ruimte.

Het college heeft in december 2015 opdracht ?gegeven nader te onderzoeken of en hoe de integrale aanpak van drugsgebruik van jongeren in Lisse kan? worden geoptimaliseerd. Fase 1 van deze opdracht omvatte een inventarisatie en probleemanalyse. In de ?notitie 'Integrale aanpak drugsgebruik jongeren Lisse' zijn de resultaten beschreven. Er is een beeld geschetst van het aantal jongeren dat drugs gebruikt en wat de omvang van de drugsoverlast in Lisse is. Tevens zijn taken van personen/organisaties die onderdeel zijn van de aanpak, preventie, overlegvormen en informatiestromen beschreven. Ook is in kaart gebracht waar ouders terecht kunnen met vragen, zorgen en meldingen over drugsgebruik van jongeren en over drugsoverlast. In de notitie kwam naar voren dat er zorgen zijn over middelengebruik door jongeren, maar dat het niet een specifiek Lisses probleem is. De (drugs)overlast is afgenomen. Er is ook geen groter probleem in Lisse dan elders.

Het actieplan 'Signalering en samenwerking bij middelengebruik jongeren' beschrijft de benodigde vervolgacties, die aansluiten bij de conclusies en aanbevelingen van de notitie 'Integrale aanpak drugsgebruik jongeren Lisse'. Tevens heeft er afstemming plaatsgevonden met de Moedige Moeders Bollenstreek. Het accent ligt op het herijken en actualiseren van afspraken met en tussen netwerkpartners. Onder die afspraken onder andere het meer investeren in preventie. ?Hiermee wordt het oorspronkelijke beoogde resultaat van fase 2, namelijk te komen tot een op maat gemaakte integrale aanpak van drugsgebruik en drugsoverlast, enigszins aangepast. Het accent ligt niet primair op een integrale aanpak van drugsgebruik en –overlast, maar op (verbetering van) de signalering en samenwerking van de netwerkpartners jeugd. Per kwartaal wordt aan het college gerapporteerd over de stand van zaken van de uitvoering van het actieplan.

Uit de krant