Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis | Foto: Sven van der Vlugt
Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis | Foto: Sven van der Vlugt

Gemeente positief over diftar

Politiek

LISSE - Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis is positief gestemd over diftar, de nieuwe wijze van afval inzamelen. Maar hij ziet ook dat alles nog niet gaat zoals bedacht.

Door Arie in 't Veld

"Het systeem is nu volledig operationeel. Bij Meerlanden zegt men dat het resultaat veelbelovend is, maar het is nog te vroeg om met cijfers naar buiten te komen." Nieuwenhuis zegt dat er van afval dumpen nauwelijks of eigenlijk geen sprake is. Uiteraard is er hier en daar ongewenst gedrag aan de orde. Bijvoorbeeld door mensen die constateren dat een bepaalde bak vol is en dat wat ze meegenomen hebben dan maar laten staan. "Ik snap dat wel, maar keur het af en roep de mensen op om dan Meerlanden te bellen die de bewuste bak(ken) zo snel mogelijk zal legen. Ook zijn er die geen zin hebben om mee te werken. Ik vind dat onbehoorlijk gedrag en ik stoor me er aan."

Nieuwenhuis zegt dat er een nieuwe boa voor een half jaar is benoemd. "Hij gaat langs de containers en meldt eventueel bij Meerlanden dat ze vol zijn. Hij spreekt mensen aan op hun gedrag als ze het vuil naast de bakken willen droppen. Ook kan het gebeuren dat zo'n zak wordt opengemaakt om uit te vissen waar het vuil vandaan komt. Overigens kunnen de boetes oplopen van 90 euro voor het bijplaatsen, tot 360 euro voor elders dumpen."

Nieuwenhuis zegt tevens dat het inleveren van restafval is gebonden aan twee containers in de onmiddellijke omgeving van de bewoners met een pasje. Op andere plekken werkt het pasje niet. "Dat is bewust zo gedaan om te voorkomen dat men bijvoorbeeld in het weekend de bakken bij Blokhuis helemaal vol stort en het daarna wegens ruimtegebrek een puinhoop wordt." De wethouder vertelt verder dat het afvalscheiding ook voor het aanbieden op de gemeentewerf geldt. "Als men dat goed doet, dan is het inleveren kosteloos. Tot dit moment is geregistreerd dat 98 procent van het restafval daar gratis kon worden ingenomen. In mei volgt een evaluatie over de gang van zaken, compleet met feiten en cijfers."

Uit de krant