Afbeelding

Een plan in de procedure

Algemeen Arie Bombarie

Het is een gegeven dat in het centrum van Lisse flink de handen uit de mouwen worden gestoken. Keihard wordt gewerkt aan het realiseren van het appartementengebouw op de plek waar eerst hal 2 van de Hobaho was gevestigd en zo mogelijk nog harder gaat het met de renovatie van het gebied Haven/Grachtweg.

Aangenomen mag worden dat alles volgens de tijdsplanning verloopt en met name wat de Haven betreft is het maar goed ook, want de parkeersituatie is best lastig. Maar er zit meer in de pen. De nieuwbouw op het terrein waar nu nog de bouwvallen van de voormalige kistenfabriek ELKA staan. Al jarenlang was het de bedoeling hier woningen te realiseren. Mooier nog, woningen aan een havenkom met aanlegmogelijkheden voor iedereen van buitenaf die op die manier bijna Lisse kon binnenvaren. Dat deel van het plan is van de baan, maar er komen wel woningen en appartementen met elk een eigen ligplaats. Daar wordt de middenstand dus niet beter van, zoals in een vorig college werd beloofd toen het over openbare ligplaatsen ging, maar het kan kennelijk niet anders. Weer een ballonnetje geknapt. Een dorpeling sprak me erop aan dat er wellicht meer niet anders kan/kon, maar in zijn ogen is er slecht gecommuniceerd over dit plan. Niet meer dan een brief aan omwonenden plus een inloopavond en vervolgens was daarna in de pers pas te lezen wat hier allemaal de bedoeling is.

Hoogbouw

En er is nog meer. Daar waar Lisse ooit een wethouder had die voor zijn afscheid beloofde dat er geen absolute hoogbouw meer zou komen, is het ene hoge appartementencomplex na het andere verrezen en doet Adriaan van Erk er nog een schepje boven op door een woongebouw van acht bouwlagen en 24,7 meter te tekenen. De dorpeling stelt ook vast dat het bestemmingsplan nog gewijzigd en vastgesteld moet worden. Een klus voor de gemeenteraad en hij zegt te hopen dat de raad goed wakker is en beseft waarmee ze eventueel akkoord gaat. "Ik maak me zorgen, want nu dreigt er een gedrocht te worden gebouwd. Misschien leuk in uitstraling, maar veel te hoog en te kolossaal op die plek."

Uitdiepen

Op de artist impression ziet het er allemaal gelikt uit. En dat hoort ook zo als je projecten onder de aandacht brengt. Inclusief de aanwezigheid van een fors zeiljacht, waarvan ik de ontwikkelaar nu op een briefje kan geven dat zo'n schip nooit in te nimmer in die kom kan belanden. Tenzij die kom en de gehele Greveling flink worden uitgediept. Aan het begin van deze 'sloot' bij de Ringvaart ligt volgens ingewijden ook nog een leiding of iets dergelijks overdwars op - pakweg - anderhalve meter diepte die niet verlegd kan worden. Dus die ligt te hoog voor diepstekende zeiljachten.

Kosten

En dan is er voor de gemeenteraad de hamvraag wat dat water betreft. Namelijk als het op uitbaggeren aankomt, hoeveel gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Want het kan toch niet zo zijn dat de inwoners van dit goede dorp opdraaien voor de kosten die zijn verbonden aan een nogal luxe appartementencomplex. In mei zal de ontwikkelaar met dit plan weer naar buiten komen om de verkoop in gang te zetten. Het lijkt vanzelfsprekend dat de gemeenteraad voor die tijd zich over dit plan heeft uitgesproken en de nieuwe Goudkust van Lisse in alle opzichten aan de gestelde eisen zal voldoen.

Uit de krant