Feest vanwege het feit dat basisschool De Reiger stroomneutraal is. | Foto: Slim Opgewekt
Feest vanwege het feit dat basisschool De Reiger stroomneutraal is. | Foto: Slim Opgewekt

Energiefeest op basisschool De Reiger

Algemeen onderwijs

Lisserbroek - Basisschool De Reiger vierde onlangs met het Energiefeest dat ze stroomneutraal is. De verduurzaming is te danken aan 98 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak installeerde.

Tijdens het Energiefeest ontdekten kinderen hoe ze muziek uit de waterpiano konden toveren door een stroomkring te maken. Dat er ook in je eigen lichaam energie zit zagen kinderen letterlijk bij de warmtesensor. Bij de bliksem lieten kinderen lampen spontaan branden door ze in de buurt van een plasmabol te houden. Ook kregen ze uitleg over het monitoringsscherm dat nu in hun school hangt. Daarop zien ze hoeveel zonnestroom de school opwekt en hoeveel stroom de school gebruikt.

De kleuters gingen aan de slag met wensen knutselen voor een duurzame toekomst. Ook de andere leerlingen hadden duurzame wensen bedacht en tijdens de finale lazen enkele leerlingen hun wensen voor. Over 15 jaar kunnen we teleporteren, reizen we naar andere planeten, gebruiken we alleen nog groene energie en geven robots les aan de kinderen. Met een magische mist verdwenen de laatste wensen in een tijdscapsule die inmiddels in een gat onder het schoolplein is begraven. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden.

De Reiger bespaart door de verduurzaming jaarlijks 24.700 kWh grijze stroom. Hierdoor komt er 13.800 kg minder CO2-uitstoot per jaar in de lucht. Om zoveel CO2 te compenseren zouden 690 bomen nodig zijn.

Uit de krant