Afbeelding

Verkiezingen, erfpacht en bollenvelden

Column Notenkraker

De nieuwe moderne verkiezingsborden al gezien voor 15 maart, Tweede Kamerverkiezingen? Alle partijen op hetzelfde formaat keurig op een rijtje, horizontaal en verticaal. Dus de VVD even groot als Artikel 1 om maar iets te noemen. Ik heb ze eens van dichtbij bekeken om de boodschap van elke poster te begrijpen. Nou, daar ben je in twee minuten nog niet mee klaar. En dan sta je nog stil voor het bord. Hoe zou dat zijn wanneer je er langs fietst of, nog erger, er langs rijdt in je auto? Het resultaat laat zich raden: in een flits zie je een schaakbord vol met onbekende stukken. Tenzij je remt om de posters goed te kunnen zien. Maar dat zou ik niet aanraden, te gevaarlijk.

Ik kom nog even terug op mijn vorige column waarin inging op het afgelasten van de Raadsagenda van aanstaande donderdag vanwege gebrek aan agendapunten. Alsof ik het 20ste raadslid ben kreeg prompt vanuit de bevolking een paar dagen later een aantal 'agendapunten' aangereikt die volgens deze burgers nodig besproken zou moeten worden. Eén daar van is het slepend conflict sinds eind 2013 tussen de gemeente en een aantal bewoners van Hillegom over de het gebrek aan communicatie van de gemeente over een wijziging in de waardebepaling van de gronden voor 70 woningen in Elsbroek, belast met erfpacht. Voor deze mensen heeft dat vergaande financiële gevolgen. Deze wijziging van de waardebepaling is gedaan via een mededeling op 27 december 2013 in een plaatselijke krant en trad, vier dagen later, op 1 januari 2014 in werking. Dat kan anders, lijkt mij. Zeker niet wanneer blijkt dat door die wijziging in de waardebepaling de afkoopsommen voor de erfpacht ongeveer verdrievoudigd wordt. Dit, in strijd met eerdere toezeggingen vanuit de gemeente Hillegom, aldus deze bewoners. Om Amsterdamse toestanden rond dit erfpacht dossier te voorkomen lijkt het me verstandig dat wethouder van Financiën Anne de Jong nog eens serieus bekijkt of de bevolkingsbelangen in deze zaak wel voldoende gediend zijn door zijn voorganger in 2013. Praten met de burger is geen teken van zwakte, het getuigt eerder van bestuurlijke wijsheid.

Na de perikelen rond de borden en erfpacht, weer naar de bollenvelden. Maar niet alleen omdat het voorjaar er aan komt. Er is weer eens woningbouwplan op het open bollenland van de Zanderij gepresenteerd. Deze keer 'Community based' nog wel, dat wil zeggen dat een projectontwikkelaar (eigenaar van de grond) via bevragen van mensen op Facebook steun probeert te krijgen om de Zanderij te bebouwen. Het gemeentebestuur van Hillegom heeft meteen duidelijk gemaakt dat bebouwing van de Zanderij (prima bollengrond voor hyacinten) er niet inzit omdat die grond deel uitmaakt van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek van 2016. Bovendien is die locatie ook op de langere termijn niet nodig voor woningbouw. De Zanderij wordt dan ook niet opgenomen als (reserve) reguliere woningbouwlocatie in het ontwerpproces om te komen tot een Omgevingsvisie 2030. Punt. Maar toch, een referendum via Facebook? Liever niet, de mensen willen duidelijkheid en rechtszekerheid. En, laat de lokale democratie niet hacken!

Uit de krant