Beuken zijn bladverliezende bomen en kunnen oud worden.
Beuken zijn bladverliezende bomen en kunnen oud worden. Foto: pr

Monumentale bomen in tuin tegen wil en dank

Politiek

LISSE - De bewoner van Heereweg 355 heeft in 2015 bezwaar gemaakt tegen het voornemen van de gemeente om twee beukenbomen in zijn tuin op de lijst waardevolle bomen te plaatsen. Uitgebreid onderzoek heeft nu uitgewezen dat de bomen terecht op die lijst zijn gezet.

Door Arie in 't Veld

De bewoners vreesden dat de wortels mogelijk schade aan het huis zouden kunnen veroorzaken. Het verzoek was dan ook om beide bomen van de lijst van waardevolle bomen te halen. Op 6 september 2016 adviseerde de commissie bezwaarschriften een nader onderzoek te doen naar de ambitieleeftijd van de bomen, evenals een onderzoek naar de mogelijkheid dat de wortels van de bomen schade kunnen veroorzaken aan het huis van bezwaarmaker. De bomen werden in september 2016 geschat op 80 jaar en de ambitieleeftijd werd vastgesteld op 120 jaar. Het onderzoek naar de mogelijke schade door de wortels in november 2016 gaf als uitkomst dat er geen schade aan de woning is geconstateerd. Voor beide bomen geldt dan ook dat het in de huidige situatie niet aannemelijk is dat boomwortels schade veroorzaken aan de woning.

In theorie kan er in de toekomst mogelijk schade ontstaan. Eens in de drie jaar zal monitoring plaatsvinden of de bomen aan de woning schade veroorzaken. Gelet op het rapport van Bomenwacht Nederland zijn de bomen volgens de gemeente terecht op de waardevolle bomenlijst geplaatst.

Uit de krant