Na afloop was er applaus voor de debaters en de organisatoren.
Na afloop was er applaus voor de debaters en de organisatoren.

D66 wint verkiezingsdebat op Fioretti

Algemeen onderwijs

Lisse - Ruim honderd leerlingen van het Fioretti College woonden vrijdag het verkiezingsdebat bij, dat docent maatschappijleer Dennis van Wieringen had georganiseerd. D66 scoorde daar het best.

Door Ruth Eppink

Op het podium waren zes politieke partijen vertegenwoordigd. Van het CDA was statenlid Marischa Kip aanwezig, Sven Koopmans sprak er namens de VVD, de Partij voor de Dieren werd vertegenwoordigd door oud-Fioretti-leerling Eva Akerboom en namens de Socialistische Partij deed statenlid Ad Meijer mee. Voor twee deelnemers was het een thuiswedstrijd: de Lissese wethouder Evert Jan Nieuwenhuis verkondigde de visie van de SGP en gemeenteraadslid Jeanet van der Laan deed dit voor D66.

Drie stellingen
Er werd gedebatteerd over een drietal stellingen: het leenstelsel voor studenten moet blijven; (de teelt van) softdrugs moet niet meer worden gedoogd, maar verboden; de economie hoeft niet te groeien als dat ten koste gaat van het milieu.

Na ieder debat, dat prima werd geleid door de leerlingen Shai en Demi, vroeg Van Wieringen de aanwezige leerlingen te stemmen via hun smartphone (dan konden ze meteen hun Kamergotchi even wat eten geven). Enkele scholieren mogen in maart ook echt gaan stemmen, anderen worden pas daarna 18 jaar.

De debaters waren goed voorbereid op de stellingen. Maar toen een leerling uit de zaal pleitte voor het afschaffen van het minimumjeugdloon, was er bij enkele politici twijfel: wat staat daarover in ons verkiezingsprogramma? Het leverde een hilarisch moment op.

Gaandeweg het debat bleek Meijer van de SP het publiek goed te kunnen overtuigen. Aan het eind mochten de leerlingen echter hun definitieve stem uitbrengen. Toen moest de SP met de tweede plek genoegen nemen. Jeanet van der Laan van D66 kreeg de meeste stemmen. Of dat nou te maken had met haar krachtige pleidooien of met het feit dat ze ook als docente en teamleider aan het Fioretti verbonden is, werd niet duidelijk.

Uit de krant