De Lissese Eva Akerboom:
De Lissese Eva Akerboom: "Alles draait om het behoud van een gezonde en leefbare aarde." Foto: pr

Eva op weg naar de Tweede Kamer

Politiek

Lisse - Als kleuter wist ze het al: 'Ik wil later dierenredder worden' is er te lezen in de vriendenboekjes van haar toenmalige vriendinnen. De in Lisse geboren en getogen Eva Akerboom is altijd al een dierenvriend geweest. En nu is ze verkiesbaar voor de Partij voor de Dieren, ze staat als nummer 12 op de lijst.

De dierenliefde is haar met de paplepel ingegoten. "Ik ben grootgebracht als vegetariër en met veel respect voor dieren", vertelt ze. "Het was altijd mijn grote wens om iets voor dieren te kunnen betekenen."
Dat ze die wens invulling ging geven, werd al snel duidelijk. Op haar dertiende kwam ze bij een actiegroep tegen bont terecht, en was ze regelmatig aanwezig bij demonstraties tegen bont en dierproeven. "Ik heb in die tijd veel geleerd over dierenwelzijn of juist het ontbreken daarvan in veel sectoren. Ook in de zuivel- en eierindustrie, waarvan veel mensen denken: daar hoeven toch geen dieren voor dood? Ze vergeten dat de mannelijke dieren daar overbodig zijn en vernietigd of geslacht worden." Daarom besloot ze verder te gaan als veganist.

Politicologie
De interesse voor politiek kwam tijdens haar schooltijd op het Fioretti College op gang. "Op een gegeven moment bedacht ik me dat ik meer kon betekenen voor dieren, milieu en de toekomst als ik mijn overtuiging op een ander niveau zou uitdragen. Ik besloot politicologie te gaan studeren, met een master in Global Environmental Governance. Mijn stage liep ik op het bureau van de Partij voor de Dieren in Amsterdam. Het gedachtegoed van deze partij spreekt me enorm aan, omdat het veel verder kijkt dan het hier en nu. Alles draait om het behoud van een gezonde en leefbare aarde." Op de vraag of PvdD dan eigenlijk geen verkeerde naam is, antwoordt ze stellig: "Die naam is juist een voorwaarde voor het succes van de partij. Het laat zien dat we opkomen voor de zwaksten in onze samenleving. Als het daar goed mee gaat, gaat het met de rest ook goed. Bovendien trekt het de aandacht, die wil je als partij graag hebben."

Eva stelde zich kandidaat als voorzitter van PINK!, de jongerenorganisatie van de PvdD. Ze vervulde deze rol twee jaar lang met verve. Na haar studie belandde ze bij de PvdD Amsterdam, waar ze nu als fractiemedewerker werkzaam is. Haar passie en talent bleven niet onopgemerkt. Na haar sollicitatie voor de Tweede Kamerlijst werd ze op nummer 12 geplaatst. De kans dat ze een zetel krijgt, is nu nog klein. "Dan zou ik wel heel veel voorkeurstemmen moeten krijgen", lacht Eva. "Misschien dat ik eerst op lokaal niveau kan gaan werken en daarna de landelijke politiek in ga. Ik volg binnen de partij heel veel cursussen en workshops zodat ik in elk geval goed voorbereid ben."

Realiteitszin
Ziet Eva het oprichten van een PvdD in Lisse niet zitten? "Daar is Lisse nog te klein voor. In een grote stad kunnen we veel problemen aanpakken waarvan we merken dat de landelijke politiek ze later ook oppikt. Dat geeft voldoening. Maar ik hoop dat veel Lissers zich willen verdiepen in onze standpunten en inzien dat de PvdD realiteitszin en oog voor de toekomst heeft. En dat ze dan hun stem aan mij geven."

Uit de krant