Hobbel de bobbel | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr.
Arie Bombarie

Hobbel de bobbel

Enige tijd geleden heb ik op deze plek aan de hand van een paar voorbeelden willen uitdrukken hoe verschrikkelijk slecht het met een aantal trottoirs in Lisse gesteld is. Onneembare trottoirs voor mensen in rolstoelen, met kinderwagens of anderszins.

Daarop kwam van gemeentewege geen reactie, al staat men tegenwoordig wel vrij snel klaar om een mening over deze column te geven. Nou kun je natuurlijk veel vragen, maar het is beslist overvraagd om een soort Deltaplan in werking te stellen waarbij alle trottoirs in heel Lisse grondig worden aangepakt. Dat gaat 'm niet worden, want dat kost enorm veel geld en dat is er gewoonweg niet. Niet dat Lisse armlastig is, maar een heel dorp overhoop halen om voor nieuwe bestrating te zorgen is wat te veel gevraagd van de gemeentelijke kas. Dat neemt niet weg dat de zaak nog ernstiger is dan ik aanvankelijk had gedacht.

Maandag werd ik tijdens een bijeenkomst met het college in de wijk Meerenburgh ervan doordrongen dat het daar ook niet lekker zit met de aankleding van het plaveisel. De aanwezigen probeerden een lans te breken voor de aanpak ervan, maar kwamen die avond niet verder dan het idee dat een en ander was genoteerd en maar moet worden afgewacht wat er met die klacht wordt gedaan. Eenmaal buiten en op weg naar huis spraken enkele bezoekers van de bijeenkomst me aan om nog eens nadrukkelijk op deze problematiek te wijzen en hoe toeval….toeval, ter plekke ging een van die mensen bijna onderuit omdat hij over opstaande tegels struikelde. Ook die mensen lieten blijken begrip te hebben voor het feit dat Keulen en Aken niet op één dag zijn gebouwd.

Edoch, luistert en huivert. Als de gemeente eindelijk eens ergens voor goed geld het trottoir heeft opgeknapt, arriveren er talloze kabelleggers die er binnen de kortste keren een puinhoop van weten te maken. En dan niet in een enkele straat, want je komt dit bijna overal tegen. Je vraagt je af hoeveel kabels nog onder de grond moeten, want dit werk is nu al maandenlang op vele plaatsen in het dorp aan de orde.

Dus op korte termijn alle trottoirs aanpakken heeft geen zin, want daar waar de ene kabeltrekker de sleuf verlaat en dichtgooit, staat korte tijd later weer een ander aan een kabel te sleuren. Overleg over wie nu eigenlijk wat en wanneer doet is er kennelijk niet. Totdat de laatste kabel in de grond zit is het dus op veel (zeg maar de meeste) trottoirs behelpen.

Eigenlijk kan hetzelfde gezegd worden van trottoirs waar de bomen het winnen van de bestrating en de zaak onverbiddelijk omhoog drukken. Ben je met je rolstoel of iets dergelijks net een stuk over het trottoir gevorderd, krijg je te maken met tegels die door de wortels fors omhoog gedrukt zijn. Bij de renovatie van de Haven/Grachtweg wordt getracht hier rekening mee te houden door de bomen te planten in grote ondergrondse plantenbakken, maar je kunt natuurlijk niet in heel Lisse de bomen omleggen, zo'n bak ingraven en een boom (her)planten.

Kortom: zakken vol problemen voor wethouder Evert Jan Nieuwenhuis en zijn medewerkers, de me overigens wel meedeelde dat er wordt gewerkt aan het vervangen van de klok op het Vierkant, maar dat dit tijd nodig heeft. Dus toch nog iets positiefs deze week.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>